"Резолюцията за България е знак за това, че страната ни излиза извън европейския път, тя показва, че Борисов вади България от Европа с управлението си в последните 10 години."

Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред bTV.

Според нея всички, които говорят за Истанбулската конвенция и ОМО "Илинден", отклоняват от основното, за което говори тази резолюция. Тя е за върховенството на закона и правата на човека, добави Йончева.

Според нея освен ГЕРБ и националистите, Корнелия Нинова също участва в изместването на центъра относно резолюцията, за която са гласували 358 евродепутати. Във финалния текст Европарламентът изразява дълбоко съжаление относно влошаването на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната система, борбата с корупцията и свободата на медиите, отбелязва Йончева. 

Резолюцията на ЕП за България е политическо есе, според Танева

Резолюцията на ЕП за България е политическо есе, според Танева

По думите ѝ основният проблем е липсата на институционален диалог

"Документът казва, че това правителство не е легитимно за ЕС, това е "жълт" картон за правителството, следващият трябва да е "червен" от ЕК, но знаете, че тя доминирана от Европейската народна партия, като цяло, с малки изключения, не подкрепи тази резолюция, поради тази причина зам.-председателят на ЕП Катерина Барли каза, че е време ЕНП да застане зад основните принципи на ЕС, защита на правовата държава, на демокрацията и на свободата на медиите", коментира Йончева

Тя бе категорична, че в тази резолюция няма никъде споменаване на македонско малцинство, както и няма нищо за турски език и за майчин език, има споменаване на Истанбулската конвенция: "В 17 точка пише, че ЕП приема решението на Конституционния съд, казва се, че Конвенцията трябва да бъде ратифицирана, но се казва и че трябва да се ратифицират тези елементи, които не противоречат на Конституцията и се пояснява - темите, свързани с насилието над жените, увеличаване на центровете, където могат да получат помощ. Прави се опит от ГЕРБ, както и от националистите, някои от колегите от БСП също попадат в този капан "да се измести същността на тази конвенция", коментира евродепутатът.

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

Документът беше приет с 358 гласа "за"

Припомняме, че преди 2 дни Корнелия Нинова заяви, че вижда в резолюцията на ЕП завоалиран натиск за Истанбулската конвенция. 

След като излезе решението, че ЕП е одобрил резолюцията за върховенството на закона у нас последваха реакции от страна на политическите партии. 

Евродепутатът Андрей Ковачев, че резолюцията е излишна, важен бил докладът на ЕК. 

Искрен Веселинов от ВМРО подчерта, че част от критиките са обективни, а други - хиперболизирани. 

Реакцията не закъсня и от "Отровното трио", които бяха категорични, че резолюцията на ЕП е шамар за властта. 

Нинова отряза евродепутатите си, няма да подкрепят Истанбулската конвенция

Нинова отряза евродепутатите си, няма да подкрепят Истанбулската конвенция

В резолюцията на ЕП имало завоалиран натиск