За мен резолюцията изглежда като политическо есе, няма правнообвързващ ефект, текстът е разнопосочен.

Това заяви пред bTV земеделският министър Десислава Танева.

По думите ѝ вероятно има политици, които са щастливи и наричат това успех. Тя е категорична обаче, че няма държавник, който да е доволен от критиките.

Танева подчерта, че ние сами трябва да си решим проблемите, но от позицията на вдигнати юмруци не можело да се говори. Според нея основният проблем е липсата на институционален диалог.

За думите на Елена Йончева, че резолюцията е жълт картон за управляващите, Танева подчерта, че тя е жълт картон, че политически партии не бива да си говорят по този начин.

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

ЕП одобри резолюцията за върховенството на закона в България

Документът беше приет с 358 гласа "за"

На въпрос дали има възможност еврофондовете да бъдат спирани, земеделският министър поясни, че средствата могат да бъдат ограничени или спрени, ако не се прилагат правилата. Но това ставало след одит и мониторинг на изразходването им, а не просто с говорене.

Във връзка с казаното от нея, че земеделците трябва да се придържат, че нямаме измами и всичко е наред, за да не ни спрат финансирането, Танева за пореден път уточни, че думите ѝ са извадени от контекста.

Имам друго разбиране за това как трябва да бъде представяна страната ни, да се извежда положителното, а не проблемите, поясни министърът.

Във връзка с помощите за земеделците, Танева уточни, че са отделени 4,7 млн. лв. за земеделците с пропаднали площи. 

Десислава Танева: Земеделците ни получават помощ още 2 г.

Десислава Танева: Земеделците ни получават помощ още 2 г.

Преходният период за новата Общо селскостопанска политика ще бъде 2 години

По отношение на българските продукти в супермаркетите, земеделският министър отчете, че от началото на пандемията имат подписани нови 450 договора с местни производители, което тя определи като успех.

По думите ѝ не е имало злоупотреби с цените на продуктите заради кризата.

На въпрос дали са се върнали прасетата в задния двор, Танева поясни, че вече има регистрирани над 5000 лични стопанства.