Сигурна съм, че един ден ще ни е срам от това, че ни е управлявал Бойко Борисов. Това е едно авторитарно управление, което само БСП може да свали.

Това заяви пред БНТ евродепутатът от БСП Елена Йончева.

По думите ѝ атака срещу ГЕРБ не е нейна запазена марка, трябвало да бъда запазена марка на всички граждани.

Във връзка с думите на Сергей Станишев, който нарече премиера държавник, тя заяви, че това са думи извадени от контекста. Станишев го определил така заради подкрепата му към кандидатурата му за председател на Европейския парламент.

Борисов подкрепи Станишев, за да всее раздор в БСП, подчерта Йончева. Тя е категорична, че премиерът не е имал друг избор освен да подкрепи кандидатурата му.

По отношение на лидерските позиции в Европейския парламент, Йончева изтъкна, че България не е успяла да отстоява своите интересите.

Според нея България се е нагаждала, тъй като премиерът веднъж е подкрепил Вебер, след това Тимерманс , а накрая са се лансирали имената на Мария Габриел и Кристалина Георгиева.

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

БСП се жалва на евроинституциите и САЩ за промяната в партийните субсидии

Според тях драстичното намаляването на субсидиите противоречи на европейските практики

На въпрос дали личните войни в БСП рушат партията, евродепутатът подчерта, че БСП не е авторитарна партия като ГЕРБ и е нормално да има различни виждания и сблъсък на идеи.

Според нея България има нужда от силна десница и силна левица, защото по думите й това било единственият шанс да се свали правителството на Борисов.

По отношение на възможността да й бъде поискан имунитета като евродепутат заради обвиненията срещу нея в пране на пари, тя категорично заяви, че няма от какво да се притеснява, защото при нея всичко било открито и чисто.

Това е поредната бухалка на правителството срещу мен, посочи Йончева.

Дебатът за партийните субсидии - конюнктурен и с политическа окраска

Дебатът за партийните субсидии - конюнктурен и с политическа окраска

И политиците не били убедени в решението си

Във връзка с намаляването на партийните субсидии на партиите, евродепутатът на БСП изтъкна, че това е открит удар по демокрацията.

Това е открит удар срещу единствената опозиция в България. Това, което прави ГЕРБ е продължение на мутренското управление, убедена е Йончева.

Тя е на мнение, че сега партиите ще бъдат зависими от олигарсите.

За загубата на БСП на евроизборите Елена Йончева коментира, че моралното възмущение на българите не се е изразило в избирателната активност.

Европейската тема не беше припозната като българска тема, поясни тя.

Станишев отвръща: Аз съм водил най-много битки с Борисов

Станишев отвръща: Аз съм водил най-много битки с Борисов

Така лидерът на ПЕС коментира критиките на БСП за думите му към премиера

Йончева заяви още, че корупцията е в основата на бедността в България. По думите й губим 11 млрд. лв. всяка година в резултат на корупция.

Губим 22 % от БВП заради корупцията, а в Германия този процентът е 2%, допълни евродепутатът.

Тя изтъкна още, че не сме Шенген заради състоянието на съдебната ни система и корупцията в държавата.

В тази връзка тя обясни, че като член на правосъдната комисия в Европейския парламент ще работи върху тези теми, които са изключително значими за България.

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Прокуратурата обвини Елена Йончева в пране на пари

Разследват я за финансови операции със средства, присвоени от КТБ