Елена Йончева тълкува думите на вицепремиера Томислав Дончев за борбата с корупция като подкрепа на тази инициатива, която е в полза на всички българи. Това заяви тя в писмо до медиите по повод негово изказване пред bTV.

Припомняме, че вицепремиерът обясни, че за истинската борба с корупцията е нужна помощта на гражданите, иначе няма как да стане, а и държавата няма механизмите на Биг Брадър, няма реформа без съпротива, системата трябва да се самоконтролира.

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Дончев иска да се поучим от грешките за "Южен поток"

Никой няма право да каже на гражданите, че нямат право на недоволство

Според Йончева тези негови думи означавали, че българският вицепремиер е запознат с доклада на Държавния департамент на САЩ за инвестиционния климат по света за 2018 г.

Тя подчертава, че в раздела за България се казва, че чуждестранните инвеститори продължават да изразяват безпокойствие относно върховенството на закона в България. Корупцията била ендемична, особено при реализиране на големи инфраструктурни проекти.

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

Да се извърши от независима европейска лаборатория

В писмото си Йончева благодари на Дончев и за това, че е намерил сили да подкрепи както искането на БСП за независима експертиза на българските магистрали в европейска лаборатория, така обявената в подкрепа на тази проверка онлайн петиция към гражданите на България.

Относно петицията Йончева заявява, че това е реална стъпка, която ще покаже, че гражданското общество има силата да налага промени към по-добро.

Тя допълва, че не трябва да се позволява нито една власт да счита, че е безконтролна.