Европейската комисия да предприеме първите стъпки от механизма за обвързването на европейското финансиране с върховенството на закона и незабавно да информира Европейския парламент. За това настояват в свое изявление евродепутати от всички основни групи. Единственият представител от България сред инициаторите на декларацията е Елена Йончева от групата на социалистите и демократите.

В декларацията се посочва, че ако до 1 юни не се случи исканото приложение на Регламента за обвързване на финансовите средства на ЕС със състоянието на върховенството на закона в отделните държави членки, евродепутатите ще предприемат съдебни действия срещу ЕК.

Евродепутатите отбелязват, че до момента Европейската комисия дори не е изпратила писмена нотификация до нито една държава членка за въвеждането на новия механизъм, влязъл в сила в началото на 2021 г. Той предвижда възможността правителства на държави членки да не получават европейско финансиране, ако застрашават върховенството на закона и с това - финансовите интереси на ЕС. В изявлението механизмът е определен като един от крайъгълните камъни на бюджета на ЕС, както и на плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС".

България избяга от дебата в ЕП за върховенството на закона, твърди Елена Йончева

България избяга от дебата в ЕП за върховенството на закона, твърди Елена Йончева

Пасивното поведение на властите у нас щяло да има сериозни последствия

Евродепутатите припомнят, че Съдът на ЕС е установил сериозни пропуски в спазването на върховенството на закона в редица страни членки, особено в Полша и Унгария. Те посочват и констатациите в доклада на ЕК по темата през 2020 г., както и докладите на ОЛАФ, в които се твърди, че защитата на бюджета на ЕС е под риск.

"Европейската комисия няма никакви основателни извинения да забавя действието на механизма за обвързване. Ефективното му прилагане не може също така да зависи от предварителното приемане на някакви "указания" от страна на Европейската комисия", категорични са Елена Йончева и колегите й.

Йончева подчертава, че отговорността за нарушаването на върховенството на закона, прекрачването на разделението на властите и ограничаването на медийната свобода трябва да се носи от политиците. По нейни думи целта на механизма не е да се накажат гражданите на ЕС, а да има ефективен превантивен инструмент, който да не позволява държавите членки да се отклоняват от основните ценности на демокрацията.