Очевидно има пропуск на длъжностни лица, за да се случи този инцидент срещу главния прокурор. Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов пред БНР във връзка с вчерашния взрив до автомобила на Иван Гешев.

"Има някои несъответствия, които са смущаващи за мен. Нивото на престъпността в България в последните години не предполага извършване на атентат срещу главния прокурор. От доста време не е извършвано някакво впечатляващо и тежко престъпление. Най-тежките престъпления са битови убийства. Освен това, когато прокуратурата направи преди време пресконференцията, на която обясняваше за заплахите, ставаше въпрос за това, че олигарси и престъпници събирали пари да се плаща на лобисти, които да очернят главния прокурор. За мен е неясно защо трябва да изсипеш огромна сума пари на лобисти, когато се готвиш да убиеш някого", коментира Йорданов.

Според него охраняваното лице има възможността да влияе понякога на избора на маршрут, но когато се обсъждат тези въпроси охранителите могат да изразят мнение и охраняваният би следвало да се съгласи. "В крайна сметка те са хората, които носят отговорност", обясни Емануил Йорданов.

Ясен Тодоров: Много хора съжаляват, че атентатът срещу главния прокурор е неуспешен

Ясен Тодоров: Много хора съжаляват, че атентатът срещу главния прокурор е неуспешен

Разследването е в напреднала фаза, съобщи зам.-директорът на НСлС

Бившият вътрешен министър смята също, че не са нужни законови промени, за да се подсили охраната. "Просто всеки трябва да си върши работата", допълни той.

"Много е важно да се даде ясен знак, че в този случай държавата е единна и ще застане с цялата си сила срещу хората, извършили това престъпление, независимо от това кои са те", подчерта той във връзка с обявеното съвещание при служебният премиер Гълъб Донев с участието на вътрешния министър и всички служби.

Емануил Йорданов: Проблемът не е Гешев, а Гешевщината

Емануил Йорданов: Проблемът не е Гешев, а Гешевщината

Според Наталия Киселова няма инструмент, който да отстрани Гешев