Атентатът срещу главния прокурор е целял убийството му. Към тази позиция, изказана вчера от шефа на Националната следствена служба Борислав Сарафов се присъедини в коментар пред БНТ Ясен Тодоров, заместник-директор на НСлС. Това е позиция и на световно известен експерт по антитероризъм, обясни Тодоров.

Разследването вече е в напреднала фаза, посочи той. Проверяват се всички версии. По думите на Ясен Тодоров изпълнението на атентата е доста професионално. Той не потвърди, че по друг маршрут е намерено друго взривно устройство, но и не отрече тази информация.

Разследването е с високо ниво на конфиденциалност, отбеляза Тодоров. Към момента няма заподозряно лице, посочи зам.-директорът на НСлС.

Бомбата за Гешев - въпросите се роят
Обновена

Бомбата за Гешев - въпросите се роят

Взривяването е нож с две остриета

Взривът е задействан точно, когато е минавала колата на обвинител номер едно, заяви той. Според него подготовката е отнела месеци.

Гешев пътува за Турция, каза още Тодоров.

Според него е намалена бдителността и има пропуски на много места в службите. Ако Иван Гешев не се е движил с брониран автомобил, по думите му, днес Висшият съдебен съвет е щял да се събере за откриване на процедура по избора на нов главен прокурор.

Плевнелиев: Атентатът срещу Гешев е удар срещу сърцето на демокрацията

Плевнелиев: Атентатът срещу Гешев е удар срещу сърцето на демокрацията

По думите му е накърнена репутацията на страната и са виновни всички политици

Личността на настоящия главен прокурор явно не е удобна за много хора, смята Ясен Тодоров. Много хора съжаляват, че атентатът е неуспешен, критикува той коментарите в специалните медии. Вчера у нас се случи нещо много страшно, изтъкна заместник-директорът на Националното следствие. Върнахме се 20 години назад, подчерта той. Версията за постановка е смешна и нелепа, убеден е Тодоров. Поръчители са хора, които действията на главния прокурор са засегнали, според него. Няма да се сбъдне мечтата на съдебните реформатори да бъде отстранен главния прокурор, смята още Ясен Тодоров.

Мит е недосегаемостта на главния прокурор, коментира също той.