Опитът за атентат срещу главния прокурор е един отвратителен акт на тероризъм, акт срещу самото сърце на българската демокрация. Така президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира пред БиТиВи вчерашния взрив до автомобила на обвинител номер едно.

По думите му това е една ужасяваща атака, която е нечовешка. Трябва всички да си дадат сметка какво се е случило вчера. Досега не сме имали такъв случаи срещу институцията на главния прокурор, обясни Плевнелиев.

Той посочи, че в Европа гледат на България като на държава, която е неуправляема, корумпирана, в тежко политическо противопоставяне, а мафията се завръща със страшна сила. Толкова много счупихме репутацията на България и отговорност носят всички политици, включително и президентът Румен Радев, разкритикува Росен Плевнелиев.

Бомбата за Гешев - въпросите се роят
Обновена

Бомбата за Гешев - въпросите се роят

Взривяването е нож с две остриета

Той иска да види каква е реакцията на "Продължаваме промяната" по отношение на случая. Плевнелиев се надява опитът за атентат срещу главния прокурор да не раздели партиите от 49-ото Народно събрание. Той призова държавният глава да даде още няколко дни време преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Бойко Борисов и Кирил Петков могат да допринесат за разплитането на пъзела в политиката и да потиснат биткаджийството за съставяне на правителство, смята експрезидентът.

Той се надява да има натиск върху България да състави правителство, но според него такъв няма. Няма външна намеса за съставяне на правителство - или ние ще направим правителство, или ще извършим колективно самоубийство, предупреди Плевнелиев и добави, че с действията си България ще загуби 10 млрд. лв. от ЕС.

Той не изключва да има нов кабинет "Попов". БСП са почти невъзможен партньор за съставяне на правителство, каза още Плевнелиев. Пред ГЕРБ има два варианта - програмно или експертно правителство. Ако трябва да се правят избори 2 в 1, да бъдат с европейските, но не с местните избори, призова Росен Плевнелиев.