Трябва да има сериозна техническа подготвеност на Република България. Такава ние нямаме. За четвърта година повтарям. Ние имаме нужда от летателна техника, която комплексно да се използва от различните сили за реагиране, както при бедствени ситуации, така и при някакви други, които възникват на територията на страната ни.

Това каза вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем в Русе в рамките на импровизирана пресконференция за медиите, на която тя коментира случващото се в ПП "Рила" и политиката на МИС по справяне с подобни бедствия, съобщава Ruseinfo.

Така както се нуждаем и от една много сериозна спасителна система. Както в другите държави спасителите се намират на едно, в България те се намират на две - три места. Затова е редно да преосмислим нашата политика относно бързата и ефективна реакция на силите за реагиране.

България трябва да е готова за посрещане на всякакъв такъв род предизвикателства, които ежедневно отнемат човешки жертви, ежедневно създават човешки проблеми, разрушават инфраструктура, така, както в случая сме свидетели, и природата, която е изключително важна за всяко човешко същество.

Летателна техника в България няма. Не знам кой какво пише и какво иска да постигне, но от последните 3 години, откакто се занимавам като министър на извънредните ситуации да съдействам на колегите от МВР, когато има пожари, защото за тях отговарят, както Вие знаете, МВР, знаем, че в България няма лицензирана летателна техника - нито частна, нито държавна.

По повод поискната помощ от ЕС и НАТО за пожара в Рила, Емел Етем посочи, че първото искане, което Република България отправя към своите партньори е било за хеликоптери.

Вследствие, когато не получихме повече от 3 часа сигнал от съюзните ни държави за хеликоптер, пожарникарите ни подадоха искане за самолети, които също могат да изпълняват тази мисия. Знаете, че релефът е особен - планински, на места алпийски.

Това значително затруднява по суша мероприятията по овладяването на пожарите, но в същото време е доста труден като релеф и за летателната техника. И получихме в ранния следобед първи сигнал от Франция с готовност да ни изпратят един модул.

Малко след тях пристигна и сигнал от Испания, че също имат възможност да ни предоставят летателна техника, но нашите експерти вече бяха влезли в координация с френските партньори, бяхме започнали съответно комуникацията, логистиката и нямаше смисъл да ангажираме и друга държава, тъй като френските два самолета, имахме уверение, че ще пристигнат вчера, както и пристигнаха.

Още вчера направиха оглед на мястото. Беше уточнено откъде ще се зареждат и т. н., защото е много важно. Днес вече те облитат района. Надявам се да успеят да овладеят пожара.

Няма опасност за граждани по информация на кризисния щаб на пожарната. Няма опасност нито за свещения Рилски манастир, нито за вилните селища на хората.

Надявам се ако не в рамките на излишъка тази година, то в рамките на бюджет 2009 да видим именно и такива средства, заделени за необходимата на страната ни техника, каза в заключение Етем.