Думите на Ердоган не са блъф, но са рекет и изнудване. Това заяви пред bTV бившият ни консул в Одрин Георги Димов по повод заплахата на турския президент към ЕС, че ще пусне живеещите на турска територия над 3,5 млн. сирийски бежанци към Европа.

Според Димов става въпрос за пари. Той посочи, че до момента Турция е похарчила 40 млрд. долара за справянето със ситуацията в Сирия и ще настоява за още средства от Европейския съюз.

От своя страна журналистът и експерт по международни отношения Асен Агов също бе категоричен, че става въпрос за изнудване от страна на Ердоган.

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"

Той изтъкна, че в случая ЕС няма единна позиция. Съветът на външните министри каза всеки да се справя сам и нашата държава трябва да си гледа интереса, обясни Агов.

Според него с действията си Ердоган се опитва да съхрани властта във вътрешнополитически план.

Припомняме, заради извънредната ситуация в Сирия днес премиерът Бойко Борисов свика Съвета по сигурност. На 11 октомври той коментира готовността на правителството да посрещне нова вълна с оглед на военната операция, която Турция започна в Сирия, като заяви, че докато сме с Каракачанов - няма страшно за границата.

От своя страна президентът Румен Радев призова Европа да се фокусира върху сигурността на границите.

Има основание за притеснение от думите на Ердоган, според бившия ни консул в Одрин

Има основание за притеснение от думите на Ердоган, според бившия ни консул в Одрин

Според Георги Димов това е поредното изнудване на Турция