България ще получи 800 хиляди евро от Европейския съюз по проект за усъвършенстване на системите за граничен контрол.

Проектът "По-нататъшно развитие и укрепване на административния  капацитет на МВР чрез развитие на централизирани автоматизирани  информационни системи за граничен контрол по външните граници на  Европейския съюз" беше представен пред журналисти от  министъра на вътрешните работи Румен Петков.

Той е част от  многогодишния проект по програма ФАР за управлението на  граничния контрол. По него е предвидено и съфинансиране от българска страна с 80 хиляди евро.

Проектът предвижда да се въведе нова централизирана  автоматизирана информационна система за граничен контрол в  съответствие със стандартите за контрол на външните граници на  Европейския съюз. Крайната му цел е да се въведе обслужване на  едно гише при преминаването на граничен пункт и плащане по 

безкасов път, каза министър Петков.

От следващата седмица се предвижда да започне работа първият пункт от този тип у нас. 

Първият секретар на делегацията на Европейската комисия у нас Фернандо Понс Канто, който присъства на представянето, отбеляза, че в последните месеци напредъкът на България е изключително голям - от 16 области на сериозно притеснение през октомври 2005 до май 2006 г. те са сведени до шест.

За нас е изключително важно да сме необходим член на Европейския съюз и да сме негова гарантирана външна граница, каза при откриването на проекта министър Румен Петков.

Продължителността на проекта е 17 месеца, а партньори на МВР по него са Генералната дирекция на полицията на Испания, като водещ партньор и Генералната дирекция на Националната жандармерия на Франция, като младши партньор.

Проектът има 4 компонента - осъвременяване на сегашната автоматизирана информационна система за граничен контрол, технически спецификации и хардуер, институционален компонент, правна рамка и оперативни процедури и обучение /методология/.

Предвидени са до 40 дейности, включително работни визити в Испания, Франция, Литва и Германия, мисии в България на испански и френски експерти, обучителни курсове, семинари, работни срещи, заседания на надзорния комитет, мониторингови срещи.