Премиерът Бойко Борисов призна за реплика на руския премиер Путин, че не е хубаво да сме на студено, но по думите му Путин не е е изнудвал страната ни за „Белене".

Работим много активно с всички, които предлагат технологии за енергийната независимост на страната ни, стана ясно от думите на премиера по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос, зададен от ДСБ депутатите Иван Костов и Иван Иванов.

500 млн. лева са загубите от газовата криза 2009, посочи, задавайки въпроса си Иван Иванов. Българското правителство трябва да вземе мерки за енергийната независимост на страната, категоричен е той.

Няма построена нито една междусистемна връзка със съседните ни страни, няма дори първа копка, продължи с критиките Иванов. Не е разработено и находището на шистов газ в Добруджа.
Питането на сините е във връзка с появилите се информации, че Путин заплашил Борисов, че ако няма напредък по АЕЦ "Белене" страната ни я очаква нова газова криза.

Според Иван Костов България е на прага на същата ситуация, както от 2009, тъй като изтичат договорите за доставки на руски газ. Зависим от ръката на човека, който може да завърти кранчето на доставките, според лидера на ДСБ. По думите му АЕЦ "Белене" ще зависи от доставките на ядрено руско гориво. 4000 мегавата ядрена мощност зависят само от една страна, изтъкна Костов. Сините се интересуваха и от сигурността на бъдещата ни централа.

Имахме няколко тежки разговори с него, на които Путин разбрал, че Бургас-Александруполис е неизгоден за България, каза Борисов. По думите на премиера, той е запознал Путин със състоянието на АЕЦ "Белене" и дори го е поканил да види какъв гьол заварили там от ГЕРБ.

Френски газ няма да доставяме, посочи Борисов, като уточни, че важно за страната ни е изграждането на газопровод между България и Гърция. Тече процедура по избор на изпълнител за ОВОС. Очаква се газопроводът да е готов през 2014 година.

Газовите ни договори са чисто търговски договори, посочи Бойко Борисов, отговаряйки на опасенията на Иван Костов, че русия може пак да „врътне кранчето". Той е категоричен, че Русия има икономически интерес да ни доставя газ.

Не искам да влизаме в хипотези, които ни връщат в Студената война, с тези думи Борисов отговори на въпроса за възможност Русия да ни спре доставките. Премиерът изтъкна, че като член на ЕС и НАТО България е защитена от подобни преднамерени действия, от която и да е страна.

Работи се и за стрестестове на АЕЦ "Козлодуй" и евентуалната ни нова централа, за да се гарантира сигурността на централите ни, изтъкна Борисов. Нямаме основания към днешна дата да се тревожим, смята министър-председателят.
Цялата ни парламентарна група ще сме по-спокойни , ако повече се тревожите за енергийната ни сигурност, заяви в заключение Иван Костов.

Сините настояха, че бъдещите реактори трябва да бъдат от трето поколение, което ще позволи да няма монополен доставчик на ядрено гориво.
Иван Костов поиска гаранции от премиера, че реакторите няма да са от второ поколение, каквато информация има в момента.

В началото на парламентарния контрол БСП депутатът Антон Кутев атакува финансовия министър Дянков с твърдението, че в периода 31 март - 5 април настъпват няколко обрата в преговорите за „Белене" - от опит да се доведат нещата до пълно несъгласие между страните и накрая се оказва, че е подписан някакъв документ, без да стане ясно кой какъв мандат е имал.

Кутев цитира икономическия министър Трайков, че имал мандат. Припомни, че Симеон Дянков тогава не е бил в България и че външният министър Николай Младенов е показал, че не е наясно и е нарекъл шефа на НЕК "боклук". „Всъщност вие знаете ли какво правите", попита Кутев и добави: „Вие преговаряте от Америка, Трайков преговаря оттук, а външният министър не разбира какво става".

Отговорът на Дянков се изчерпи с едно изречение: „Подписаният документ не ни обвързва с допълнителни ангажименти по никакъв начин и не променя постигнати в миналото договорености".