"България благодари за усилията на Френското председателство за отразяване на приоритетните за България елементи в проекта на Преговорна рамка за Северна Македония. Последователно се придържаме към позицията, че са необходими надеждни гаранции за спазване на Договора за добросъседство и приятелство между двете държави. Гарантирането правата на българите, в т. ч. посредством включването им в конституцията на Северна Македония, представлява условие за започване на преговори за членство."

Това заяви заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев на заседание на Съвета "Общи въпроси" на ЕС днес в Люксембург. Той наложи парламентарна резерва по текста във връзка с необходимостта от произнасяне на българския парламент по предложението на ротационното председателство на Съвета, съобщиха от МВнР.

Генчовска скоростно даде на депутатите книжата за РСМ

Генчовска скоростно даде на депутатите книжата за РСМ

От МВнР уверяват, че документите не са секретни и са внесени в НС

В дневния ред на заседанието беше включена обмяна на мнения по проекта на заключения за предстоящия на 23 и 24 юни т.г. Европейски съвет. Проектът на заключения включва темите "По-широка Европа", Украйна, кандидатурите на Украйна, Грузия и Република Молдова за членство в ЕС, Западните Балкани, икономически въпроси и последващите действия след Конференцията за бъдещето на Европа.

Френското председателство на Съвета на ЕС предложи създаването на Европейска политическа общност, която да отговори на спешните геополитически потребности, в следствие от руската агресия срещу Украйна. Бъдещата общност ще бъде отворена към всички европейски държави, споделящи общи демократични ценности. "Ние виждаме в тази инициатива възможност за приобщаване на европейските държави, които споделят общи ценности и принципи, към постигането на стабилност, запазването на мира и просперитета на континента. В същото време една Европейска политическа общност не може да замества политиката на разширяване на ЕС", отбеляза в своето изказване по темата Георгиев. В частта за Украйна министрите потвърдиха подкрепата си за отпускане на финансова помощ в отговор на неотложните нужди на Украйна, както и за възстановяването на страната след конфликта.

Великобритания ще налага санкции на Русия до пълното ѝ изтегляне от Украйна

Великобритания ще налага санкции на Русия до пълното ѝ изтегляне от Украйна

Лондон подготвя нов пакет наказателни мерки

България подкрепя предоставянето на статут на страна кандидат на Босна и Херцеговина при изпълнение на условията за това и постигането на визова либерализация за Косово.

Министрите постигнаха съгласие за предоставянето на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. "България подкрепя европейската перспектива за трите държави и предоставяне на статут на кандидати за членство в ЕС на Украйна и Република Молдова. В същото време всяка страна следва да спазва установените процедури и да бъде оценявана на принципа на собствените заслуги", подчерта заместник-министър Васил Георгиев.

Шолц: ЕС трябва да модернизира своите структури и процедури

Шолц: ЕС трябва да модернизира своите структури и процедури

Макрон: Бъдещето на Европа се решава на украинска земя, Франция напълно подкрепя присъединяването на Украйна към ЕС

Съветът обсъди и последващите стъпки след приключването на Конференцията за бъдещето на Европа, отношенията между ЕС и Обединеното кралство, Европейския семестър и проекта на Регламент относно прозрачността и таргетирането на политическото рекламиране.