Успехът е неизбежен. Не мисля, че има председателство, което да е отчетено като неуспешно. Това заяви в студиото на БиТиВи бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова.

Тя посочи, че притеснение предизвиква, че все още няма разговор за същинските цели на България в председателството на Съвета на Европейския съюз. Тоталният фокус е повече върху логистиката.

Поптодорова отчете, че има едно изкушение, а именно увеличаващия се брой хора, които ще отговарят за председателството.

Елена Поптодорова посочи, че добрата новина е, че администрацията в Брюксел винаги може да попълни някои неокомплектовки на съответната държава председател. Затова тя самата по-малко би се занимавала с логистика, транспорт, сгради, и кой къде ще спи и дали ще спи.

Като председател на Съвета на ЕС България трябва да постави теми, свързани с региона. Причината е, че ЕС вече почти е изпуснал Западните Балкани. Предвид идеята за европейска отбрана, трябва да се постави и темата за сигурността.

Според Поптодорова има обективна слабост, свързана с Лисабонския договор. Тя е, че европредседателствата са загубили своята пълна стойност. До подписването на договора държавата председател е имала статут и правомощия, а сега има по-скоро ритуална и домакинска функция.

Елена Поптодорова смята, че ние трябва да поискаме неформален съвет на българската територия. Тя подчерта, че абсурдът на Лисабонския договор е, че всъщност лидерът на правителството, премиерът, няма пряко участие, а действащите лица са ресорните министри.

Помолена за коментар за присъствието в кабинета на националистически формирования, Поптодорова заяви, че това е "препятствие, което трябва да бъде овладяно". Тя е на мнение, че ГЕРБ трябва да дисциплинира партньорите си.

Властта дисциплинира и това вече го виждаме при един от участниците, който беше известен с радикални възгледи, коментира още Поптодорова. Тя се надява, че българските правителства ще изработват свои лостове, които да вкарат по-радикалните възгледи в полезното за България.

В заключение Елена Поптодорова заяви, че е много хубаво човек да е у дома, каквато и да е цената. За нея страницата около скандала е затворена, дори запечатана.