Европейската комисия изпрати допълнителното официално уведомително писмо на България (INFR(2021)2127) за това, че не е въвела новия формат на картата за разрешения за пребиваване за граждани на държави извън ЕС (Регламент (ЕО) № 1030/2002), съобщават от ЕК. Регламентът беше изменен през 2017 г., за да се въведе нов формат на картите за разрешение за пребиваване с усъвършенствани защитни елементи, които се основават на биометрични данни.

Понастоящем България не издава новите разрешения за пребиваване, които трябваше да бъдат въведени до 10 юли 2020 г. Комисията изпрати официално уведомително през октомври 2021 г., като понастоящем се изискват допълнителни пояснения.

ЕК изпрати още няколко официални уведомления до България заради други неспазени изисквания.

Европейската комисия призовава България да гарантира правилното прилагане на Директива (ЕС) 2014/89 относно морското пространствено планиране. С директивата беше въведено изискване крайбрежните държави членки да изготвят морски пространствени планове най-късно до 31 март 2021 г. и да представят копия от тях на Комисията и на другите заинтересовани държави членки в срок от три месеца от публикуването им. България не е спазила това изискване.

Комисията също изпрати мотивирани становища на България и още две държави членки с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС относно борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства (Директива 2019/713) са транспонирани в националното им законодателство. Белгия, България и Чехия не спазиха първоначалния срок за транспониране, през юли 2021 г. Комисията изпрати на трите държави членки официално уведомително писмо.

Комисията изпрати мотивирано становище на България и за това, че не е уведомила Комисията за националните мерки за транспониране на Директивата относно европейската услуга за електронно пътно таксуване (ЕУЕПТ) (Директива (ЕС) 2019/520). Крайният срок за транспониране на тази директива изтече на 19 октомври 2021 г.

Комисията реши да изпрати мотивирани становища на десет държави членки, сред които и България за това, че не са уведомили Комисията за мерките за транспониране на правилата във връзка с упражняването на авторското право и сродните му права, приложими за определени онлайн предавания (Директива (ЕС) 2019/789).

Държавите членки трябва да въведат тези правила без допълнително забавяне, което ще позволи на гражданите на ЕС, творческите сектори, пресата, изследователите, преподавателите и институциите в областта на културното наследство, както и на доставчиците на услуги в целия ЕС да започнат да се възползват от тях. На 23 юли 2021 г.

Държавите членки разполагат с два месеца, за да коригират положението и да приемат национални мерки за транспониране на директивите. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на Европейския съюз.

12% инфлация у нас тази година прогнозира ЕК

12% инфлация у нас тази година прогнозира ЕК

Очаква се ръстът на БВП да бъде 2,1% за 2022 г.