Военнослужещ от българския военен контингент към НАТО в Косово (KFOR) е бил евакуиран със самолет C-27J "Спартан" с екипаж от състава на Военновъздушните сили днес, 26 март. Евакуацията е по заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Постъпили са данни за съмнения за контактност с COVID-19, заради което е взето това решение.

Военният няма субективни оплаквания. Екипажът, транспортираният военнослужещ и съпровождащото медицинско лице, са били осигурени с всички необходими средства за индивидуална защита.

При пристигането в Република България на военнослужещия ще бъдат направени медицински изследвания във Военномедицинска академия за окончателно определяне на здравния статус.

Припомняме, Косово също се намира в предепидемична ситуация, като макар и бройката на заразените да не е голяма и да е предимно внос от Италия. Правителството на Косово падна и при вот на недоверие.

Протест с тенджери по балконите на Косово

Протест с тенджери по балконите на Косово

Призоват управляващите партии да се справят с коронавируса и да прекратят политическата криза

Към настоящия момент от Въоръжените сили на Република България в Косово има 22 военнослужещи. Те изпълняват задачи, свързани с подпомагане подобряването на сигурността в района. Допълнително за изпълнение на задачите се поддържа 10-дневна готовност за развръщане в зоната на операцията на рота и национален поддържащ елемент до 140 военнослужещи, включени в състава на оперативния резерв на операцията. Национален командир на българския военен контингент в Косово е подполковник Стоян Червеняков от Съвместното командване на силите.