Как да се противопоставим на фалшивите новини в интернет обсъждаха в сградата на европарламента в Брюксел.

Евродепутатът Светослав Малинов бе организатор на дискусията "Новият популизъм и фалшивите новини". В нея участваха политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова, която пристигна от Великобритания за участие във форума.

На дискусията бе обсъден и ръстът на популизма в Европа.

Целта на популизма и на фалшивите новини, за Евгений Дайнов, е да обезсилят обществото и то да се предаде на по-силния, а не да следва правилата. Според Мария Спирова ние трябва да спираме фалшивите новини, да не ги допускаме да се разпространят и чрез социалните мрежи.

Френският парламент прие законопроекти срещу фалшиви новини

Френският парламент прие законопроекти срещу фалшиви новини

Опозицията вижда "Полиция на мисълта" на Оруел в тях

За политолога с китара Евгений Дайнов днешните популисти носят същата зараза, каквато е носели Мусолини, като е бил на 20, или Хитлер, когато е бил на 20 и няколко. "Това са хора, които, ако имат достатъчно власт, достатъчно дълго време, са способни да сринат европейската цивилизация и затова трябва да ги наблюдаваме изкъсо", каза Дайнов.

Според него начинът да се спрат фалшивите новини е да знаем каква е целта на фалшивите новини.

За Дайнов тя е елементарна: "да ни отучат да вярваме на когото и да било, на каквото и да било, за да стигнем до извода, че всички са маскари, всички лъжат, нищо не е възможно да се случи, да се подчиня на силния на деня. Това е пак идеята на популизма - да се подчиняваме на сила, а не на правила".

Еколози: Правителството разпространява фалшиви новини за Пирин

Еколози: Правителството разпространява фалшиви новини за Пирин

Комитетът на ЮНЕСКО отказва да вземе решение по валидността на промените от декември 2017

Според него това е целта и на фалшивите новини. "Когато си обезверен, че има истина, обезверен си, че има положителни герои, подчиняваш се на силата. Този който е най-силен до тебе, отиваш, целуваш ръка, примиряваш се и това е положението", заяви Евгений Дайнов.

ГЕРБ и БСП в сблъсък за фалшиви новини и интриги

ГЕРБ и БСП в сблъсък за фалшиви новини и интриги

Приоритет са корупция и вот на недоверие

Журналистът Мария Спирова смята, че не можем да заглушим фалшивите новини, защото те са навсякъде около нас.

"Това е - отиваш в морето, плуваш, - ще се намокриш. Това, което можем да направим, е да познаваме собствените си предразсъдъци и да не позволяваме на фалшивите новини да минават през нас, ние да се превръщаме в техния продукт и в тяхната антена", каза Спирова.

Тя даде пример, че при споделяне в социалната мрежа Фейсбук дори на информация или картинка с коментар: "Това е ужасна глупост", то през няколко други проследявания и споделяния, достига до някой, който казва: "Да, това е моето нещо, това е истината".

Фалшивите новини трябва да спират с нас. Това трябва да е дискусия, която се води постоянно. И когато фалшивите новини се променят като стратегия, ние да се променяме с тях, категорична е Спирова.

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

ЕС заменя „фалшиви новини“ с „дезинформация онлайн“

Няма да правим и министерство на истината, увери още Габриел

Според евродепутата от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов популизмът не е идеология. Според него това е начин на правене на политика. При всички положения разделя обществата, създава фалшиви врагове, за да събира гласове.

Той е категоричен, че популизмът е разрушителен за демокрацията, независимо, че някаква доза популизъм има у всички, има все пак партии, които се хранят само от популизъм.

"Аз вярвам в истинско, дълбоко, изначално образование, свързано с новите технологии. Мисля, че образователните системи в ЕС в момента създават методики, за да могат неговите граждани да бъдат образовани как да разпознават и никога да не се поддават на този тип фалшиви новини. Ние в момента сме хванати в крачка и затова фалшивите новини са толкова мощни. Аз съм убеден, че предстои техния залез, без разбира се, да предричам тяхното изчезване", категоричен е Малинов

Според него социалните медии са виновни за разпространението на фалшивите новини. Той изтъкна признанието и на големите шефове на социалните мрежи, коти признаха, че са неподготвени. Гугъл, Фейсбук са готови да сътрудничат, виждайки разрушителните последствия от фалшивите новини, каза Малинов.