Европа може да ни помогне и да ни подкрепи да използваме изкуствен интелект, за да направим модели за прогнозиране на водата на язовирите. Това обяви в сутрешния блок на БНТ бившият екоминистър в кабинета "Орешарски" Искра Михайлова.

По думите ѝ Перник е станал символ на водната криза, но не е само миньорският град. Водопреносната мрежа е в критично състояние и когато е разкопано, за да се сменя канализацията, се вижда, че тръбите за питейна вода са като лейки, негодува тя.

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Контролът на язовирите залегна в специална наредба

Приемането е наложено от изискването на Закона за водите

На въпрос на сутрешния блок на БНТ защо бившият екоминистър Нено Димов беше нарочен за виновник за водната криза, Михайлова отказа да коментира ареста, но според Конституцията министърът носи отговорност за действията си. Министърът на околната среда е министър и на водите, като отговаря и за тях, отбеляза тя.

Къде са плановете за управление на водните басейни, къде са моделите за прогнози за състоянието на отока и нивото на язовирите, запита бившият екоминистър.

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Черна дупка, от която изтича водата на язовир "Студена", търси инж. Русев

Притокът е увеличен, но вода продължава да се губи

Според нея с методи и подходи от 50-те години на миналия век не може да се предоставят услуги, типични за 21 век. Ако ние управляваме като през 1950 г., няма да постигнем целите на 2050 година.

Трябва ни нова технология, виждане, приемане на иновациите, откриване за новите технологии и въвличването във всеки един сектор в България, настоя още Искра Михайлова.

За мониторинг върху изворите и язовирите настоява хидролог

За мониторинг върху изворите и язовирите настоява хидролог

Водата от "Попов извор" постъпва в язовир "Студена"

По повод вота на недоверие срещу правителството, от ДПС подкрепят вота на недоверие с аргумент, че показва криза в резултат от липсата на реформи. Ние ще подкрепим вота, но дали той щял да успее, зависело от малки фрагментарни партии в парламента.

ДПС щели продължават да акцентират върху политиката за околна среда и водите. Ако България не се заеме с реформите, нищо добро не я очаква, предупреди бившият екоминистър.