Либералите и социалистите в Европейския парламент остро разкритикуваха изявленията на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за Възродителния процес у нас, които вече са били обект на политически дискусии в европарламента.
От Европейската народна партия (ЕНП), в която членува ГЕРБ за сега отказват коментар.

Припомняме, вчера евродепутатът Кристиян Вигенин в изказване пред евродепутатите постави под въпрос членството на ГЕРб в ЕНП.

Либералите в европарламента, в чиято група са и представителите на ДПС, вече са обсъждали изказването на Бойко Борисов. От ДПС са внесли писмо по случая до председателя на групата на ЕНП, съобщи лидерът на либералите Греъм Уотсън.

„Ако подобно изказване бъде направено от отделен неизвестен политик, това е едно. Когато обаче лидерът на политическата сила, която иска да е водеща в България, си позволява подобен абсурд, това вече е доста тревожно. То дава още един аргумент на тези европейски политици, които твърдят, че България е приета твърде рано в ЕС", коментира Греъм Уотсън.
Той изрази надежда, че думите на Борисов се дължат на грешка.

От ЕНП категорично отказаха коментар с аргумент, че по принцип не се намесват във вътрешнополитически въпроси. От партията на европейските социалисти определиха това поведение като малодушно. Според заместник-председателя на парламентарната им група Ян Маринус Вирсма в случая не става дума просто за вътрешнополитически проблем.

„Когато нещата опират до човешки права и особено до права на малцинствата, тяхната защита е една от важните отговорности на Европейския парламент. За това смятаме, че реакцията на ЕНП е малодушна", заяви Вирсма.
Той определи като шокиращо казаното от Бойко Борисов за Възродителния процес.

„Това е много тревожно, не само защото е абсурдно. Обезпокоителното е, че подобно изявление се прави от кмета на столицата на държава членка на ЕС. Това е признак на липса на толерантност", коментира Вирсма. 

"За България би могло да има сериозни последици ако подобни идеи се пренесат в политиката и в управлението на страната. Ние обаче вярваме, че това няма да стане и че въпреки прогнозите, Бойко Борисов никога няма да управлява България", категоричен беше Ян Вирсма.