Ние трябва да си подадем ръце за нашето общо бъдеще, за да превърнем този регион в процъфтяващ. Това каза по време на форум на тема "Толерантността в Западните Балкани: ключ към Европа" евродепутатът Асим Адемов по чиято идея се провежда дискусията седмица преди Срещата на върха лидери на ЕС и Западните Балкани на 17 май в София. Освен Адемов събитието се организира и от колегата му евродепутата Андрей Ковачев от Европейската народна партия.

Целта на форума е да послужи като платформа за диалог между младежки организации, гражданското общество и представители на религиозните общности в страните от Западните Балкани. Заместник-председател на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов откри форума като посочи, че евроинтеграцията на Западните Балкани е безалтернатива.

"Темата е един от основните акценти в Българското председателство, стараем се да постигнем максимума от това да покажем, че европейската перспектива е без алтернатива", заяви Цветанов.

Той подчерта, че Западните Балкани са сърцето на Европа както политически така и икономически. Цветанов подчерта ролята на декларацията, която предстои да бъде приета по време на Срещата на върха. Лиляна Павлова, министър на българското европредседателство заяви, че искаме Българското председателство да бъде запомнено като Балканско председателство. Тя подчерта, че темата за интеграцията на Западните Балкани е припозната от европейските ни партньори като ключов приоритет и вече заема високо място в общоевропейския дневен ред като важна за мира, сигурността и просперитета в Европа.

Министър Павлова декларира подкрепата на страната ни по пътя за присъединяването на страните от Западните Балкани и изтъкна, че европейската интеграция е един дългосрочен проект. Тя изтъкна, че усилията са насочени към сключването на специален анекс към декларацията от София, която ще бъде подписана на 17-ти май, който да определи конкретни проекти, по които да започнем работа веднага. По думите й това ще е практическото измерение, през което да бъдат достигнати гражданите. По думите й Декларацията от София включва три компонента - приоритетите, които са изключително важни - институционални реформи, върховенството на закона, вторият компонент са проектите свързани със сигурността и миграцията, сигурността, борбата с тероризма. Павлова заяви, че трябва да бъдат предприети необходимите мерки по отношение на незаконния мигрантски натиск. Темата за сигурност и миграция е вторият компонент.

Третият най-важен компонент е свързаността. Проектите за свързаността - транспортна, енергийна, дигитална, образователна, междукултурните проекти. Министър Павлова изрази надежда да постигнат тази цел още в София с подписването на и първите меморандуми за реализацията на част от проектите, например за енергийната свързаност.

"Това е важно за региона, но това е важно и за Европа. Това е една възможност, която не трябва да изпуснем. Усилията на цялото правителство и лично на премиера Бойко Борисов са изцяло насочени към това", увери Павлова.

Андрей Ковачев заяви, че основното е преодоляването на това, което ни е разделяло в миналото. Той припомни, думите на Чърчил за Балканите, че произвеждат повече история, отколкото могат да храносмилат. Именно за това по думите му историята трябва да се знае и припомни основната идея на основателите на ЕС, а именно на европейска земя никога повече да няма война.

Религиозната толерантност, ролята на църквата и диалога между различните общности бяха във фокуса на дискусията.