Дълбоко се съмнявам, че един анекс би имал радикално значение. Документи може да има, но докато няма практически стъпки, нещата трудно ще се променят. Това заяви пред Bulgaria ON AIR историкът проф. Иван Илчев по повод преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Той заяви, че на вчерашната среща между премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев е усетил желание и от двамата "да се топлят край огъня, но да седят достатъчно далеч от него, за не ги изгори".

Въпреки призива на канцлера Ангела Меркел Заев и Борисов да се разберат помежду си, според Илчев за Германия спорът между България и Македония е много дребен.

Каракачанов: Северна Македония разбра, че няма кой да ни натисне за влизането й в ЕС

Каракачанов: Северна Македония разбра, че няма кой да ни натисне за влизането й в ЕС

Вицепремиерът съветва западната ни съседка да си реформира идеологията

По негови думи за това неразбиране на същността на спора сме били виновни само ние. "Какво сме направили ние, за да убедим Германия, че имаме основание за този спор? Нищо", изтъкна историкът.

Според него трудно ще има промени, защото Северна Македония нямала особени интереси да извършва търговия с нас и да развива икономически отношения с България - погледът й бил насочен към западните държави.

"Каквото и благоприятно решение за нас да постигнем в комисията, то ще си остане на хартия, ако в Северна Македония общественото мнение не възприеме поне някои от нещата, категоричен бе проф. Илчев.

Заев: Готови сме да подпишем анекс към договора с България

Заев: Готови сме да подпишем анекс към договора с България

Няма нужда от нов договор, сегашният е отличен...