Когато става дума за външна граница, Европа трябва да строи огради. Иначе трудно може да се определи кой точно влиза в Европа. Това заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева в ефира на Дарик радио.

Бежанците - това е думата на 2015 г. за Европа. „Започнахме с една криза - в Гърция, но към днешна дата я забравихме“, заяви Георгиева и допълни, че още докато е вървяла гръцката криза, е започнала бежанската. 

По 80 млн. лв. годишно даваме за мигрантите, каза Горанов

По 80 млн. лв. годишно даваме за мигрантите, каза Горанов

Раждането на деца да не зависи от държавни помощи

Българският еврокомисар очерта трите големи задачи на ЕК. Първата - да укрепи охраната на външните граници на ЕС. „Не можем да имаме Шенген, ако не изпълним тази част“, категорична е Кристалина Георгиева. Втората задача е коопериране на службите за сигурност в ЕС. Трето - необходимо е да отделяме нередовните мигранти, за да ги връщаме в страните, от които идват, ако за тях няма работа в Европа, подчерта Кристалина Георгиева.

Тя посочи, че вълната е тръгнала от бежанския проблем в Сирия и все още по-голямата част от хората, стремящи се да намерят път към Европа, бягат от нещо и някак. Георгиева обаче призна, че действително нередовните мигранти са голяма част от тези, които идват. Трябва политиката ясно да разграничава кои са бежанците и кои са нередовните мигранти, които трябва да бъдат връщани.