Най-малко 200 млн. лева от три европейски програми ще бъдат изразходвани за извеждането на деца от социални институции. Това заяви пред „Дарик" министърът по управление еврофондовете Томислав Дончев. Той посети ремонтираните домове за деца, лишени от родителска грижа във Велико Търново и с. Балван.

Дончев посочи, че при работата с проекти през тази година голямото предизвикателство е да бъдат избягвани финансовите корекции. Според новия механизъм за контрол, при допуснати нередности в даден проект, ще бъде орязвана и част от финансирането, в зависимост от степента на нарушението.

Той обясни, че финансирането ще дойде от програмите „Регионално развитие", „Развитие на човешките ресурси" и програмата за развитие на селските райони.

С парите по оперативна програма „Регионално развитие" ще бъде финансирано изграждане на местата, където ще се предлагат алтернативни социални грижи, а със средствата по програма „Развитие на човешките ресурси" ще се финансират самите социални услуги.

Средствата от Програмата за развитие на селските райони ще се изразходват във  връзка с ангажимента да се затворят социални домове в общини, които работят по тази програма.