В позиция на Европейска партия Волт се изтъква, че традиционният оптимизъм покрай настъпването на новата година и желание за по-добър живот на българските граждани за пореден път са били помрачени още в първите дни на януари.

От партията посочват като причина за това крахът при въвеждането на електронните винетки, които преди това бяха шумно рекламирани от правителството и Агенция пътна инфраструктура (АПИ).

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса
Обновена

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса

Проблемите около електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

"Типично в свой стил управляващите тушираха напрежението с уволнения на ключови постове, като накрая се стигна и до оставката на шефа на АПИ - Светослав Глосов. Кризисните пиар действия обаче не дават гаранция, че огромните проблеми с електронното управление, пред които са изправени държавата и Държавна агенция "Електронно управление"(ДАЕУ), ще бъдат решени", подчертават от партията.

Те припомнят, че една от основните движещи политики на Волт е "Електронна държава" (Smart state). Европейска партия Волт целяла въвеждане на иновативна система на образованието, висококачествено здравеопазване и ефективно правосъдие в България, за които в момента липсвало политическа воля и очевидно капацитет.

Търговският регистър отново може да спре

Търговският регистър отново може да спре

Агенцията по вписванията има 20 дни, за да намери 120 терабайта дисково пространство

Припомня се, че лятото на 2018 година станахме свидетели на срива на Търговския регистър, което върна българската икономика в ерата преди интернет. Беше отложено и въвеждането на електронното гласуване под предлог, че няма достатъчно добър механизъм за защита от хакери и манипулиране на вота. Сривът на системата в МВР и митниците през последните седмици затвърди убежденията, че държавата се лута и няма ясна стратегия и капацитет, за да наложи електронното управление. Наскоро аптекарите също изразиха опасение, че ще станат жертва на подобен крах и при въвеждането на системата за верификация на лекарствата с рецепта, която трябва да бъде пусната в експлоатация на 9 февруари.

Именно поради това Европейска партия Волт настоява да бъде даден ясен отговор кой ще поеме отговорност за провалите в сектора. "Категорични сме, че обществото трябва да бъде осведомено какво възпрепятства успешното въвеждане на електронните услуги, които биха улеснили живота на българските граждани и бизнеса", настояват от наскоро създадената формация.

Според тях отговорност би трябвало да се потърси и от настоящия транспортен министър Росен Желязков, който в периода 2014-2016 г. е съветник на премиера по въпросите на държавната администрация и електронното гласуване, а впоследствие оглавява и ДАЕУ. Също така и от сегашния шеф на агенцията - Атанас Темелков.

Европейска партия Волт е категорична, че е крайно време да последваме успешни примери, какъвто е случаят с Естония, където дори можеш да се ожениш, разведеш и да си купиш имот онлайн. Освен това гражданите на малката прибалтийска държава използват специални лични карти с чип, които им дават дигитален достъп до публични услуги и здравеопазване.