"Към настоящия момент инвестираните средства за училища и детски градини в района са 12.5 млн. лв. Това са все инвестиции в кварталите. Тази мантра и опорна точка, че не инвестираме в кварталите, разбира се, че ме ядосва". Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като провери строително-ремонтните дейности на детска градина №36 "Пеперуда" в ж.к. "Дружба" 1.

Средствата, осигурени за детската градина, са в размер на 2.6 млн. лв. Сградата трябва да бъде готова до края на юли, работи се по график. В нея трябва да има физкултурен салон и кухня, а отвън детски площадки.

По думите й това е една от детските градини, построена с етернитови плоскости навремето. Това ни накара освен строителството на новите детски градини да се инвестираме и да се погрижим за здравето на децата, каза столичният кмет.

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

Фандъкова амбицирана да има детски градини за всички деца в София

По думите й в момента се строят 8 нови детски градини

18 били етернитовите детски група в София, като до настоящия момент напълно са престроени 10 от тях. В момента се работи по пет, готовност има за започване на шестата и остават две в столичния квартал "Люлин".

Фандъкова припомни, че когато започнали ремонтите на детските градини на фона на големия недостиг на места в тях, заварила 20 детски градини с предписнания да бъдат затворени всеки момент като пожароопасни.

Първите години инвестирахме в тях и проблемът вече е решен. След което започнахме в тези 18 етернитови детски градини, напомни кметицата. Тя посочи, че само за миналата година е престроена много голяма етернитова детска градина в размер на 3 млн. лв.

Нещо повече - в бюджета на общината са заложени средства за 12 детски градини, 2 ясли и 4 училища.

Над 90 млн. лева инвестирала Фандъкова за ремонти на училища и детски градини

Над 90 млн. лева инвестирала Фандъкова за ремонти на училища и детски градини

83 учебни заведения се ремонтират това лято