В условия на криза, с драматично покачване на цените на материалите работата по ремонта на огромните инфраструктурни обекти в София е изключително важна, макар и трудна за града. Това не е просто някакъв ремонт на един тротоар.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в отговор на въпрос на News.bg дали приема твърденията на регионалния министър Иван Шишков, че жълтите павета в София са цъкаща бомба за местните избори и за следващия кмет.

По думите ѝ регионалният министър арх. Иван Шишков поел публичен ангажимент, че ще съдейства максимално, така че в срок да се изпълнят проектите за жълтите павета.

Фандъкова обясни, че е постигнала с арх. Иван Шишков договореност, че ще работят заедно за успешното приключване на проектите. До края на седмицата ще бъде внесено искането за удължаване на срока за безвъзмездната помощ в МРРБ - това е договорът, който има СО с регионалното министерство за предоставяне на безвъзмездна помощ. Договорът ще бъде удължен с още 6 месеца, за да може да се изпълни централната градска част. Това не са договорите с изпълнителните, а договорите с изпълнителите не се променят, обясни столичният кмет.

Фандъкова обеща да отчете на МРРБ ремонта на жълтите павета

Фандъкова обеща да отчете на МРРБ ремонта на жълтите павета

Удължават срока за изпълнение на ремонта с още 6 месеца

Коментиран е и фактът, че в момента екипите с най-добрите експерти както в София, така и от чужбина, да се намери най-добрия начин за пренареждане на участъка с жълти павета. Трябва да се намери по-добър начин, но задължително при щадене на културната ценност, настоя Фандъкова. "Това е тежка задача, трудна задача, това е участък от 2 000 квадратни метра пред Народното събрание, който никога цялостно не е бил ремонтиран от подреждането. Стойността на участъка е 206 000 лв., като 100 000 са наложени като глоби на фирмата за увреждане на културна ценност", посочи тя.

СО строго ще реагира и санкционира, когато се налага, но в същото време трябва да се намери начинът не просто да се пренаредят, а да са пренаредят качествено. "Очевидно е, че по-лесното беше нищо да не правим, но това не е моят подход, така че по-добре да се намери най-добрият начин и да могат да се подредят жълтите павета", каза Фандъкова.

За изграждането на Националната детска болница в Горна Баня, Фандъкова заяви, че има уверението на служебния регионален министър, че МРРБ ще работи активно да се придвижи проекта за разширението на Околовръстния път от Бъкстон до Люлин, който участък би помогнал за достъпа до детската болница, каза още тя.