Към момента България е изпълнила 68% от заложените 78 мерки в глава „Правосъдие и вътрешен ред".

Това съобщи министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова на редовния брифинг на НДСВ.

Грънчарова припомни, че НДСВ винаги е разглеждало членството на България в Европейския съюз като нещо, което не се покрива само със средствата от еврофондовете.

Още в началото на брифинга евроминистърът коментира, че решението на Еврокомисията от миналата седмица е негативно за нас, но то е факт.

Спокойно можем да кажем - с цялото безспокойство - ФАР е вече история, обяви Грънчарова.

Много е важно съдебната система да се чувства съпричастна и да даде своя принос, за може да докаже България на ЕС, че при констатирани проблеми по дадени проекти, нарушителите биват наказани, добави в същото време евроминистърът.

Тя обаче не изключи възможността да бъде задействана предпазна клауза срещу България, ако не се изпълнят мерките по „Правосъдие и вътрешен ред".

Грънчарова акцентира, че преди 1 януари 2009 г. парламентът трябва да приеме окончателния вариант на закона за конфликт на интереси.

Очаква се около 600 български политици да попаднат в обхвата на този закон в момента, в който той влезе в сила, допълни говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

В същото време
ЕК одобри удължаване с една година срока за плащания по САПАРД. Решението важи за България и Румъния
                    Още... 

Сред най-належащите мерки, които посочи Грънчарова беше и въпросът с регулирането на политическите партии, парламентарният контрол върху ДАНС и приемането на закона „Кушлев".

Министърът по европейските въпроси изключи възможността дирекцията към Министерството на финансите, която извършва одит на управлението на евросредствата да се превърне в агенция.

От НДСВ предлагат да се дискутира въпросът за увеличението на бюджетния буфер от 7 на 10%. Това изтъкна заместник-министърът на финансите Любомир Дацов на съвместния брифинг на НДСВ.

Дацов акцентира върху това, че на предстоящия си политически съвет управляващите трябва да се обединят около един общ принцип на действия по време на криза, в който да няма свръхдефицити, да се задейства автоматичната стабилност и всички разходи да се извършват след подробна оценка и анализ на ситуацията.

„Подкрепяме плана за възстановяване на Европейската комисия", изтъкна Дацов от името на НДСВ.

Заместник-председателя на НДСВ Илия Лингорски коментира основните акценти, по които ще заседава съвета на тройната коалиция в края на тази седмица. Според него освен върху Бюджет 2009 управляващите трябва да помислят повече и за всичко, което България трябва да направи в областта на енергетиката, по въпросите за климатичните промени и за земеделските програми.

Заместник-председателят на НДСВ Марина Дикова посочи, че на Съвета на коалицията от партията ще настояват за незабавен мораториум върху заменките на имоти в България, докато за Народното събрание не приеме закона за заменките на второ четене.

От НДСВ искат по-ефективно прилагане на Закона за обществените поръчки, както и ежемесечно министрите, отговарящи за европейските програми, да се отчитат пред Народното събрание относно управлението на средствата.

„Настояваме министерски съвет да преустанови всички разпореждания с имоти", категорична е Дикова.
Тя поиска и ваканцията на парламента да приключи около 5 януари, поради предстоящия доклад на ЕК за България през февруари 2009 г.