Животновъди, занимаващи се с млекопроизводство, както и оранжерийни производители на зеленчуци излизат на масов протест в четвъртък, 23 ноември. Причината - нито едно от обещанията, дадени им от държавата за поддръжка на сектора, не е изпълнено.

Припомняме, че преди месец браншовите организации на животновъдите и оранжерийните производители заплашиха с масови протести, ако до 27 октомври държавата не им изплати дължимите средства, обещани заради отпадането на забраната за внос от Украйна.

Едно от основните им искания е оставката на министъра на земеделието Кирил Вътев.

"Последната среща с министър Вътев за разпределението на т.нар. помощ протече в добър тон. Взе се мнението на сектора и подписахме меморандум. Само след ден обаче, Вътев наруши този документ, като с това си негово действие изправи целия животновъден бранш отново на нокти. След това нанесе силни обиди към нас, работещите хора, като в ефир ни нарече "алчни". И затова бяхме принудени да пристъпим към протестни действия. Ние не сме алчни, ние сме работещи хора", заяви на пресконференция в БТА Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди".

Недоволните земеделци се обърнаха към премиера Денков с искане да вземе мерки за спасяване на бранша. Освен това те поискаха ГЕРБ и ДПС да задвижат процеса.

Според Синапов зърнопрои.зводителите са в безизходна ситуация, но не смеят да изразят гласно недоволството си. "Част от нашите колеги са имали предварителна договорка с правителството и Вътев. Ще ви кажем след време кои, но това трябва да се знае", намекна за разделение в бранша той.

По думите на Велин Георгиев, председател на Националната асоциация на оранжерийните производители от сектора многократно са се опитвали да намерят диалог с държавата, но неуспешно.

"Не виждаме средства в бюджета за следващата година достатъчно, само за да оцелеят оранжериите. Миналата зима оцеляхме, защото беше топла зима, но ако тази година не е такава, то няма да оцелеем", каза той и подчерта - над 90% от разходите на оранжериите са за енергия, като именно този сектор е най-потърпевш след началото на войната в Украйна.

Земеделци на национален протест

Земеделци на национален протест

Зад протеста стои инициативен комитет, в който членуват 24 организации

"ДПС и ГЕРБ да се вземат ръка за ръка и да сложат специалист. Именно техните кадри ни съсипаха, но в крайна сметка разбраха за какво става дума. След това обаче дойдоха служебни кабинети и т.н.", обърна се Георгиев към партньорите в "некоалицията".

Протестът ще е безпрецедентен. Очаква се рекордно количество представители на двата бранша ще вземат участие, посочи Димитър Зоров, председател на Националния съюз на говедовъдите в България.

Началото на шествието ще е в 11 часа пред Министерството на финансите и ще завърши пред Министерски съвет.

"Има контрольори на "сглобката" - ГЕРБ и ДПС, затова се обръщам към г-н Борисов и към г-н Пеевски, който очевидно взима решенията: Оправете ни и нас, както оправихте енергетиците", продължи и Зоров с апела не към ПП/ДБ, а към "некоалиционните" им партньори.

Недоволните фермери определиха положението в животновъдския бранш като катастрофално. Издръжката на крава например, на година струвала 10 000 лева, а печалбата била наполовина - едва 5 000 леве. Поради тази причина масово животновъдите предпочитали да дават добитъка си за месо в кланиците.

Сред основните искания на протеста освен оставката на министър Вътев - да се изплати дължимата т.нар. "украинска помощ", в бюджета за догодина да бъдат заложени 462 милиона лева за компенсация на загубите на животновъдите и зеленчукопроизводителите и др.

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Животновъдите настояват МЗХ да спаси българските овце и кози

Драстично са намалени субсидиите по подкрепа на застрашените от изчезване местни български породи животни