С протест против срещата между премиера Пламен Орешарски и представители на протестиращи граждани започна събитието, което се превърна в традиция за Гранитната зала на Министерски съвет всеки втори петък от месеца.

Още след встъпването си в длъжност Орешарски обеща, че ще организира редовни срещи с протестиращите от месец февруари, за да се отчита пред тях за свършената работа и изпълнението на исканията им.
Макар правителството многократно да обяви, че достъп до тези среща ще бъде осигурен на всеки желаещ, в Министерски съвет продължават да идват единствено представители на февруарските протести и така нареченият контрапротест.

След срещата:
Революцията я направихме през февруари и няма да позволим контрареволюция от страна на олигархията
Още...

До този момент представители на анти-правителствените протести ДАНСwithme категорично отказваха среща с премиера, а днес специално се появиха пред загражденията на сградата, за да обявят, че влизащите на среща с него граждани всъщност не са част от никакви протести и не представляват никого.

15-тина души се бяха събрали пред входа на работното място на Пламен Орешарски, като 7 от тях бяха облечени в бели тениски, върху всяка от които беше изписана една от буквите на думата „оставка".

„Ние, протестиращите, обединени в Протестна мрежа, стоящи със своите лица, сме категорично против каквито и да е формални и неформални срещи с Вас или други представители на правителството, особено зад стените на „Дондуков" 1. Още веднъж заявяваме, че няма да участваме в разговори с воденото от Вас правителство, което смятаме за напълно компрометирано и настояваме за незабавната му оставка и провеждането на предсрочни избори до края на 2013 година", е официалното становище на учредената преди няколко дни Протестна мрежа, която бе изчетена пред медиите от блогъра Асен Генов.

Докато 15-тината представители на юнските протести се бяха строили пред Министерски съвет, вътре в него влизаха онези граждани, които не са против срещи с премиера.
Сред тях бе основният говорител на контрапротеста Нина Гергова, един от организаторите на протестите срещу монополите Ангел Славчев, както и скандалният Бисер Миланов - Петното, който преди дни бе изведен с полиция от БТА по време на пресконференция на Протестната мрежа.

„Ние сме протестиращи, а искането ни е ясно - оставка на това правителството. Питайте ги тях срещу какво протестират и какво искат", коментираха още Асен Генов и компания.

Преди началото на официалната среща, която е закрита за журналисти, част от намиращите се в Гранитната зала споделиха своите искания. Ангел Славчев обяви, че той и неговите приятели Дончо Дудев и Янко Петров достойно са напуснали първата подобна среща, която бе точно в деня на назначението на Делян Пеевски.
Днес обаче той е дошъл, за да запознае премиера с исканията на няколко изпълнителни комитета от цялата страна.
Бисер Миланов пък обясни, че е репресиран от служителите на реда и за това е дошъл да призове вътрешният министър Цветлин Йовчев за реакция.

Малко преди журналистите да бъдат помолени да напуснат, думата взе и Нина Гергова, която в разпален тон предупреди, че не е особено доволна от интензитета на действия от страна на правителството, в подкрепа на което контрапротестът събираше подписи.
„Моето търпение изключително се изчерпва. Това, което наблюдаваме два месеца навън е „разделяй и владей". Ние ви подкрепяме, но казахме, че нашата подкрепа не е безусловна.
Вие казахте „А", което бе половината от нашите искания и за това ви подкрепихме на миналата среща, но още тогава ви казахме, че е време и за „Б". Още не сте го направили", обърна се Гергова към Пламен Орешарски и го попита „кога ще свали кадифените ръкавици".

Тя пожела да разбере и кога премиерът ще „изкорени злото от корен". Веднага да се закрият всички работещи агенции, всички концесии да бъдат обявени за противоконституционни и да се закрият, призова тя и посочи, че според нея правителството губи месеци за неща, които е трябвало вече да бъдат свършени.

„Страх ли ви е да кажете „Б", запита тя и добави, че два месеца е обиждана на „червен боклук", само защото иска в тази държава да стане нещо и участва в срещи с правителството.