Финансовият министър Симеон Дянков дойде в парламента и благодари от парламентарната трибуна на всички партии за подкрепата за еврооблигациите.

Той съобщи и че е изпълнил обещанието - цялата документация, включително методологията за избор на управляващи банки, консултантски фирми до прехвърлянето на сумата във фискалния резерв да бъде прозрачна.

Дянков уточни, че вчера следобед е прехвърлена сумата във фискалния резерв, така че от тази сутрин той вече възлиза на 6.5 млрд. лева. До края на месеца с някои разплащания, които ще ни се върнат от Брюксел, той ще е около 7 млрд. лева, добави Дянков и подчерта, че вече имаме доста стабилен фискален резерв.

Всички документи са тук в тези две папки и ще бъдат на разположение на народните представители в библиотеката на финансовото министерство, заяви Дянков. По думите му постигнат е голям успех - резултатите са много позитивни за България. Минахме доста държави, които до неотдавна не смятахме, че ще минем по показатели, изтъкна той.

Дянков подчерта, че много инвеститори са проявили интерес от Азия, от Близкия изток и съобщи, че 25 % от облигациите са взети от американски инвеститори, а постигнатата лихва от 4.25 процента е доста по-добра от лихвите в Испания, Италия, Ирландия и Словения.

Дянков не пропусна да отбележи, че за предишната такава операция (сделката на Милен Велчев, б.р.) няма прозрачност и че неговият екип е имал много затруднения да намери документите, и заяви, че все още част от тогавашната документация не е намерена.

Помолен да коментира информация, че Агенцията за държавна финансова инспекция е хванала НЕК в нарушение на обществена поръчка за „Белене", Дянков каза, че не е чел доклада, но щом е публикуван на страницата на финансовата инспекция предполага, че е факт.

Такова нещо според него не е изненада след промените в закона. Преди това финансовият инспекторат не можеше да влезе в НЕК или друго държавно дружество, отбеляза Дянков.

Помолен да коментира гласуваните на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване, изискващи при продажба на имущество да се правят извлечения от НАП за платени осигуровки, Дянков каза, че в България е полезно да има повече контрол, повече дисциплина и направи паралел със свързването на касовите апарати, митниците, бензиностанциите с НАП.

Това е поредна стъпка, която цели дисциплиниране, каза той и заяви, че от негова гледна точка като финансист смята, че това е правилно.