Френският премиер Доминик дьо Вилпен пристига утре на официална визита у нас.

С това посещение Франция дава израз на подкрепата си за европейското бъдеще на България.

Присъединителният договор на страната ни беше ратифициран единодушно от Франция, което е изключително рядка практика за френския парламент.

Известно е, че Франция оказва много силна политическа подкрепа на България по въпроса за съдбата на медиците ни в Либия, като най-вероятно това ще е една от централните теми на разговорите на Вилпен у нас.

Припомняме, френският външен министър е единственият европейски външен министър, който посети нашите сестри в затвора, за да им вдъхне кураж.
Освен политическата подкрепа на Франция по този проблем България получава съпричастност от много френски неправителствени организации.

По време на визитата на френския премиер в София ще бъде пописано споразумение за обмен на класифицирана информация, ще бъдат проведени среща на четири очи между двамата премиери, посещение в българския парламент и среща с президента на страната.

Франция е шестият външнотърговски партньор на България и заема 14-о място по инвестиции у нас, като една от най активните области на сътрудничество между двете страни е отбраната.

В изпълнение на проектите за модернизация на българската армия беше сключен договор с френската компания Eurocopter за закупуване на вертолети Кугър и Пантер за военновъздушните и военноморските ни сили.

Припомняме, на 9 май министърът на отбраната Веселин Близнаков прие първия вертолет Кугър в производствената база на компанията в Марсилия.
Същият вертолет пристигна у нас на 28 август и бе зачислен в авиобаза Крумово.
До 2011 година вертолетният парк на Българска армия ще бъде обновен с 12 вертолета Кугър и 6 хеликоптера Пантер.

Българската колония във Франция възлиза на около 15 - 20 000 души, като най-голямата част от тях са студенти - около 4 000.
България е трета по брой на студенти от Източна Европа във Франция след Румъния и Полша, сочи още статистиката.