Бившият служебен премиер и настоящ началник на кабинета на президента Румен Радев - Гълъб Донев гледа с насмешка към най-големите апологети за промяна на статута на служебното правителство през Конституцията. Конституцията трябва да се пише от мъдри хора, защото трябва да има доста дълъг хоризонт пред себе си, защото нормите, записани в Основния закон на държавата, да се прилагат и да няма нужда от тълкува, коментира Донев в студиото на БиТиВи.

Той посочи, че тези, които искат промяна в Конституцията, са произлезли от служебните кабинети.

Донев не знае, ако Денков се обади на "съседната сграда" (президентството - б.р.), дали ще му отговори за съвместна работа между изпълнителната власт и президентството. Президентът уважава всяка една власт и всеки един конкретен представител тогава, когато работи с уважение и отстоява националните интереси на България, каза бившият служебен премиер.

Според него сглобката е направена и задачата е дадена, че трябва да има враг в лицето на президента и служебното правителство.

По думите му явно редовното правителство с премиер Николай Денков всеки месец ще излиза публично, за да обявява, че от 18 месеца живот на редовния кабинет e минал още един месец във властта. Донев не е видял нито едно реално действие от редовното правителство, което да реши проблемите на гражданите и обществото, а се съсредоточават от действия и бездействия на служебния кабинет.

"Не видяхме реални действия на кабинета за решаване на проблемите", разкритикува Гълъб Донев.

Кабинетът Денков гаси пожарите на служебната власт
Обновена

Кабинетът Денков гаси пожарите на служебната власт

Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи

Всеки месец правителството на Денков казва, че има усещането, че служебното правителство не е свършило работа, но не се знае каква, възмутен е Гълъб Донев и добави, че служебният кабинет е бил с решаването на всички кризи в държавата - понижаване цената на горивата, овладяване на инфлацията. Всичко, което е постигнато от служебното правителство, се замита и се правят опити да бъде прекратено, посочи бившият премиер.

Донев определи като добра идея всички действия на служебното правителство да се предадат на прокуратурата, ако има нарушения. Защо прокуратурата не се е произнесла по сигналите на служебното правителство за доставките на природен газ, запита той? Гълъб Донев увери, че служебното правителство се е водило само от интереса на държавата и на българските граждани. Нито за секунда не сме си позволили да не поставим националния интерес, спазването на закона над нещо друго, подчерта бившият премиер.

Гълъб Донев: Върнахме центъра на управление, където му е мястото - в България

Гълъб Донев: Върнахме центъра на управление, където му е мястото - в България

Политическата арогантност е демоде, отчете служебният премиер

Гълъб Донев увери, че България не би трябвало да загуби 1.6 млрд. лв. за въглищните централи от Плана за възстановяване и устойчивост. Служебното правителство направи всички действия, за да гарантира, че всичко, което е договорено е ПВУ, за зеления преход и за европейските програми, ще дойде, каза той.

Донев отчете и че благодарение на служебното правителство, България ще има медицински хеликоптери през декември 2023 г. Трябваше обаче от 1 юли да функционират два медицински хеликоптера, посочи той. Гълъб Донев вижда едно неразбиране от транспортния министър Георги Гвоздейков какво представлява спешната медицинска помощ по въздух. "Правителството на Денков е виновно за това, че българите не получават спешна въздушна помощ по въздуха от 1 юли", отсече бившият премиер.

Относно домашното насилие, Донев заяви, че за да се случи нещо, свързано с домашното насилие, това изисква законодателна власт.

Транспортният министър с три въпроса към предшественика си за медицинските хеликоптери

Транспортният министър с три въпроса към предшественика си за медицинските хеликоптери

След като е толкова загрижен да има хеликоптери, дължи отговори, изтъква Гвоздейков