"До вчера бяхме стотното правителство на България, днес сме 101-ото правителство и причината е само една, въпреки амбициите за диалог на 48-ото Народно събрание не успя да излъчи редовно правителство. Да си министър втори мандат има сериозно предимство - знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия сървайвър". В това бе категоричен служебния премиер Гълъб Донев на официалната церемония в президентството по встъпване на втория служебен кабинет в длъжност.

Донев обясни, че министър-председател се става след първото управленско решение, след първия сблъсък с интереси различни от обществения интерес, след първата преодоляна криза, първите преодолени преговори без отстъпка от интереса на България, след първата допусната и осмислена грешка. Той очаква служебното правителство да бъде обвинявано. Като първи министър имам правото и привилегията да кажа на българските граждани какво да очакват от нас в следващите месеци: ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени от президента, ще запазим спокойствието и разумния диалог, приоритет ще бъде организацията и подготовката на честни избори и този път ЦИК може да разчита на подкрепа на правителството, които се очертават след промените в Изборния кодекс, изброи Донев.

ЦИК обяви хронограмата за изборите на 2 април

ЦИК обяви хронограмата за изборите на 2 април

До 5 февруари трябва да се поиска съгласието на приемащата държава за разкриване на избирателни секции

Той подчерта, че служебното правителство няма да участва в предизборната кампания, защото това не е тяхната сцена. Няма да участват в издълбаването на нови разделителни линии, ще продължат усилията си за възстановяване доверието на хората към държавата, увери Гълъб Донев. Той бе категоричен, че служебното правителство ще спазва Конституцията и законите на страната, като ще се ръководят още от интересите на хората.

Очаква ви изключително оспорвана кампания, партиите не намерили смелост да поемат отговорност за управлението, но най-вероятно част от участниците в кампанията ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират, да оправдават собствените си провали, да си преписват вашите успехи, предупреди Радев служебния кабинет. Той призова да не заемат страна, но да отстояват истината, личното си достойнство, интересите на ведомствата и български граждани.

Вторият мандат ще е още по-труден, защото проблемите и кризите са много. Дръжте пулса на проблемите за хората и работете за тях. Това е залогът за хората и работете за тях, призова Радев служебния си кабинет.

С хвалебствия за енергийните успехи Радев даде път на кабинета Донев 2

С хвалебствия за енергийните успехи Радев даде път на кабинета Донев 2

Първият служебен кабинет спрял свободното падане на държавата