"Изслушването ми по темата за Шенген е PR ход, който от неделя се използва като сламка, за която се хваща удавникът." Това заяви, прочитайки словото си в началото на заседанието служебният премиер Гълъб Донев.

Присъединяването на България към Шенген ще се случи в резултат на законодателна работа, посочи още Донев и призова да не се превръща темата Шенген в разменна монета за постигане на кратка, съмнителна, медийна и политическа слава.

Той цитира и максимата, че изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да се преобърне позиция и да се замълчи, когато всички други се надвикват.

Освен това Донев посочи, че законопроектите, свързани с реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, подготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала в програмата за работа на Народното събрание.

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Депутатите търсят виновника за изпуснатия влак за Шенген

Две години ние се самобичуване като говорим за корупция

На днешното заседание премиерът Донев иска да изслуша министрите си и техните предложения за решения в полза на хората. Министрите в Министерски съвет ще разгледат и проект за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпиране на пари. Министерство на финансите работи упорите по проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за Българската народна банка, както и по промените по Кодекса за застраховането. Това е пакетът от законодателни мерки за приемането на България в Еврозоната.

В заключение премиерът каза, че служебното правителство върши своята работа, като призова и народните представители да свършат тяхната работа.

Преди това изслушването на премиера по темата Шенген в Народното събрание бе отложено от четвъртък, 8 декември, за петък поради ангажименти на Гълъб Донев.

Утре се очаква и окончателното и официално вече "не", което страната ни да получи от Нидерландия и вече Австрия за членството й в Шенген. Решението не е изненада, като всъщност въпросът е дали Румъния ще получи "да", откъсвайки се от пакета си с България или и двете страна ще останат извън Шенгенското пространство.

Румен Радев: Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа

Румен Радев: Държането на България и Румъния извън Шенген не е добре за Европа

Това са абсолютно нелепи и несъстоятелни доводи, посочи президентът

След десет дни на заявки, че ветото е неоснователно, тъй като страната ни е изпълнила всички критерии за членство, едва вчера държавният глава Румен Радев призна, че освен техническите критерии, е нужно да бъдат изпълнени и други такива, включително да бъде извършена съдебна реформа, както и мерки по Плана за възстановяване и устойчивост, които покриват критерии в тази насока.