Бившият служебен премиер и настоящ началник на кабинета на президента Румен Радев, Гълъб Донев отговаря с обвинение за лъжа и манипулация на публикуваната вчера информация от страна на Министерски съвет. Става въпрос за прессъобщение, с което Министерски съвет уточнява публикация на Сега за броя на сменените държавните чиновници по време на служебното управление на Гълъб Донев. В публикацията на Сега се прави извод, че метлата не е толкова голяма, колкото твърди настоящата власт, а в справката, изпратена от МС, всъщност твърди за много повече - 13 000.

МС преброи освободените чиновници в министерствата по време на служебните кабинети

МС преброи освободените чиновници в министерствата по време на служебните кабинети

Общият им брой е 13 211 души

Позицията на Гълъб Донев от тази сутрин се разпространява от прессекретариата на президентството и заявява, че последните твърдения са неверни и манипулативни. Също така се посочва, че една обективна информация следва да отчита движението на служителите и според основанията, а в справките са включени и напусналите по сове желание, преместилите се в други администрация, пенсиониралите се и др. Освен това били включени и държавните дружества, както и членовете на политическите кабинети, които естествено си тръгват с всяко правителство.

Действително разпространените справки по министерства включват и пенсиониралите се и въпросните политически кабинети, но в самите справки е направено доста добро разграничение между тях и всички останали.

Гълъб Донев обаче прави заключение, че "управленското безсилие тласка правителството Денков в грешна посока", като припомня на настоящия премиер, че "протестиращите земеделци не са "терористи", енергетиците не са хора, "които протестират срещу себе си", а в служебните правителства никой не е "подписвал с кръв" да гони хора от администрацията, както се настояваше на едно партийно заседание". Напомня се и че служебният кабинет е приключил с управлението на нива на рейтинг, които остават "недостижими за сегашния кабинет" и припомня как именно неговото управление е извадило държавата от криза, включително намалило цените на горивата и овладели ръста на цените.

Според Гълъб Донев "в българската политика манипулациите са отдавна използван прийом, за съжаление", но е притеснен, че манипулацията се разпространява официално и на най-високо ниво, а така лъжата придобива статут на държавна политика.