Министерският съвет даде отчет за освободените служители в държавната администрация по време на служебните правителства в периода август 2022 г. - юни 2023 г.

От изпратената до медиите справка става ясно, че общият им брой е 13 211 души.

Най-голям е броят на съкратените служители в Министерството на транспорта и съобщенията - 4634 души. Съществено намаляване на персонала - с 1793 души - има и в Министерството на вътрешните работи. Следват Министерството на земеделието и храните с 1472 съкратени служители и Министерството на образованието с 1184 освободени чиновници.

С над 5 млн. лв. съкращават чиновниците в 8 министерства

С над 5 млн. лв. съкращават чиновниците в 8 министерства

С одобрени допълнителни разходи по бюджетите за изплащане на обезщетения

В останалите министерства и подчинените им ведомства е освободен следният брой персонал: Министерски съвет - 145 души, Министерство на финансите - 634, Министерство на здравеопазването - 30, Министерство на регионалното развитие - 558, Министерство на правосъдието - 378, Министерство на културата - 39, Министерство на енергетиката - 725, Министерство на отбраната - 88, Министерство на външните работи - 68, Министерство на околната среда и водите - 300, Министерство на младежта и спорта - 85, Министерство на иновациите и растежа - 189, Министерство на икономиката и индустрията - 246, Министерство на електронното управление - 142, Министерство на труда и социалната политика - 501.

Министерството на туризма е единственото, където съкращения на служители няма.

От обобщената таблица на МС обаче не става ясно каква част от въпросните служители са освободени заради пенсиониране, колко са преназначените и колко са реално уволнени.

Справката на МС цели да опровергае публикация във в. "Сега", в която се посочва, че твърдението на премиера Николай Денков, че за въпросния период служебните правителства са уволнили 7000 души е силно преувеличено.

Пенсионират 25 служители от администрацията на МОН

Пенсионират 25 служители от администрацията на МОН

Те ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж във ведомството