Служебният кабинет завещава "добре функционираща система", която следва да бъде продължена от евентуално редовно правителство, а кандидат-министрите в проектокабинета "Габровски" са професионалисти, които биха се справили с това.

Това коментира на въпрос на News.bg служебният министър-председател Гълъб Донев преди заседанието на Народното събрание, което следва да гласува предложеното с първия мандат на ГЕРБ правителство.

Габровски: Искаме редовен кабинет или избори след избори?

Габровски: Искаме редовен кабинет или избори след избори?

България днес е не просто на кръстопът, а пред пропаст, предупреди той

"Това, което служебното правителство оставя на редовното, е една добре функционираща икономика, един добре функциониращ енергиен пазар, едни добре функциониращи социални мерки, подкрепа за най-уязвимите и нуждаещите се", не пропусна да изтъкне още премиерът.

"Надявам се всеки един редовен кабинет да решава проблемите на държавата и гражданите. Чисто кадрово - да, всеки един от министрите, назначени в съответните ресори, са експерти в своята област. Надявам се тази експертност да прерасне в експертност в управлението на държавата. Защото има огромна разлика да си експерт в дадена област и това да се занимаваш с управление на държавните дела", посочи той.

Петков предрече крах на проектокабинета "Габровски"

Петков предрече крах на проектокабинета "Габровски"

Зад опита за съставяне на правителство прозирала невъзможността на ГЕРБ да излезе от изолация

"Надявам се така, както изисква парламентарната практика, да бъде гласуван проектът на кабинет, предложен от кандидата за премиер проф. Гарбовски. Една нормална парламентарна практика, един нормален парламентарен ден. Това са правилата на парламентарната демокрация и парламентът е този, който трябва да излъчи правителство, което да управлява България", неколкократно подчерта важността на парламентаризма правителственият ръководител.

Ако все пак усилията на депутатите и трите възможни мандата се провалят, служебният кабинет е готов да продължи дейността си, посочи още той.

Депутатите приеха днес да гласуват кабинета на ГЕРБ

Депутатите приеха днес да гласуват кабинета на ГЕРБ

"За" гласуваха 205 народни представители, "въздържали" се бяха 27

Но все пак: "Винаги е по-добре да има едно редовно правителство, което да може да определя дългосрочни политики и да приема политики, които да уреждат обществените отношения в държавата, което може да управлява и да прилага много по-добре и в много по-дългосрочна перспектива проблемите, които стоят пред държавата."

А на въпроса дали е готов да остане начело на изпълнителната власт, Гълъб Донев отговори уклончиво - това било единствено в прерогативите на президента Румен Радев.