Присъединяването към Шенген и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са били сред основните, които са обсъдили министър-председателя Гълъб Донев с румънския премиер Николае Чука. Срещата се е състояла тази сутрин, съобщават от Министерство съвет.

В рамките на разговора им е отбелязано, че това са приоритетни въпроси както за България, така и за Румъния и е налице общ интерес държавите да задълбочат сътрудничеството си по тях.

Относно Шенген премиерът Гълъб Донев посочи ползите от премахването на вътрешния граничен контрол, което би ускорило движението на стоки и хора между двете страни. Същевременно министър-председателят е изтъкнал, че членството на двете страни в ОИСР ще има позитивен ефект върху региона на Югоизточна Европа и ще гарантира придържане към най-високите стандарти на Организацията и към добри практики в региона.

Припомняме, следващата седмица предстои европейският парламент да проведе дебат за приемането на България и Румъния в Шенген. През септември у нас пристига екип от експерти от федерацията на ЕК на проверка. Такава проверка ще има и в Румъния, а резултати и доклад по темата се очакват през декември месец.

От години се утвърждава тезата, че страната ни е изпълнила техническите условия за приемане в Шенгенското пространство. Това обаче не се случва, а в последните месеци бе изтъкната като причина нередностите при контрола на границата с Турция.

Транспортната свързаност между България и Румъния също е била тема на разговора, като премиерът Гълъб Донев е поставил акцент върху построяването на нови мостове върху река Дунав и откриването на фериботни линии, което би улеснило трансграничния трафик между България и Румъния. В тази връзка българският министър-председател е приветствал постигнатия напредък в разговорите между министерствата на транспорта на двете страни за построяване на трети мост при Русе-Гюргево, както и по останалите теми, имащи отношения към въпросите на свързаността.

Премиерът Гълъб Донев изтъкна още, че Румъния е сред водещите търговско-икономически партньори на България и че е налице сериозен потенциал за задълбочаване на икономическото сътрудничество, включително в сферите на туризма, транспорта и енергетиката.

Обща бе позицията, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е стъпка към укрепване на регионалната сигурност и стабилност, е споделена и между Николае Чука и българския президент Румен Радев, които разговаряха преди церемонията по въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция- България.

Обсъдено е също и решението за изграждане на трети мост над река Дунав между България и Румъния, както и работата по останалите проекти за свързване чрез нови мостове като важни стъпки към подобряването на икономическата среда в Югоизточна Европа. Разширяването на свързаността в различни сфери между България и Румъния, в това число и съвместните усилия по поддържането на корабоплаването на река Дунав, ще насърчи инвеститорите и е от значение за икономическия обмен на целия регион, е заявил президентът Румен Радев.

През 2021 г. двустранният стокообмен достига 6.5 млрд. евро и според държавния глава това не изчерпва потенциала на икономическото партньорство между България и Румъния.