Ще бъдат положени максимални усилия за възможно най-бързото построяване на газовия интерконектор между България и Гърция. Това увериха премиерите на България и на Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, които проведоха двустранна среща в София в понеделник.

Припомняме, че срокът за изграждане на тръбата последно бе удължен с година до края на декември 2021 г. Дали този график обаче ще бъде спазен обаче все още е неизвестно. 

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор
Обновена

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

Това е първата визита на гръцкия премиер Мицотакис в България. В преговорния екип от българска страна участваха още финансовият министър и вицепремиер Асен Василев, външният министър Теодора Генчовска и началникът на кабинета на Кирил Петков и говорител на правителството Лена Бориславова.

"Изграждането на интерконектора навлиза в последния си етап. Договорихме се и двете страни да положат усилия този проект да бъде завършен възможно най-бързо", каза Мицотакис. И постави конкретен срок - до няколко месеца тръбата трябвало да бъде завършена.

Интерконекторът с Гърция няма да е готов до средата на 2022 г.

Интерконекторът с Гърция няма да е готов до средата на 2022 г.

От КЕВР са дали съгласие за удължаване срока за въвеждане в експлоатация на газовата връзка

"Имаше забавяния, свързани с доставката на материали заради ковид пандемията", уточни той. И отбеляза - тези проблеми вече били отстранени.

От своя страна българският премиер Кирил Петков каза: "Беше удоволствие да говорим по много важни за региона теми. Това, което видях, е, че приятелските ни отношения ще бъдат затвърдени и заедно ще можем да постигнем повече, особено в сектора на общата инфраструктура, в енергетиката, в регионалната стабилност на целите Балкани".

Интерконекторът с Гърция  пресече язовир "Студен кладенец"

Интерконекторът с Гърция пресече язовир "Студен кладенец"

Това е технически най-сложният елемент в проекта

По време на разговорите бе обсъдена и Ковид пандемията и новият щам "Омикрон". "Гърция подкрепя усилията на новата власт у нас да увеличи процента на ваксинирали и е готова да помогне с всичко, с което може", увери Мицотакис.

Гърция подкрепя евроинтеграцията на Западните Балкани, но при условие, че страните изпълняват изискванията за добросъседство, коментира и македонския въпрос, който е бил част от дискусиите, премиерът на южната ни съседка.

"Евроинтеграцията на Западните Балкани е много важна в период на увеличаващи се предизвикателства. Трябва да има един справедлив път на страните от региона към Европейския съюз, като от това ще има както икономическа полза, така и полза за сигурността. Нашата страна е била лост за напредъка на целия регион към ЕС", подчерта гръцкият министър-председател.

Договорено е сътрудничество в граничната сигурност, допълни на свой ред Кирил Петков.

Гърция обвини Турция, след като деца мигранти се удавиха в Егейско море

Гърция обвини Турция, след като деца мигранти се удавиха в Егейско море

Анкара трябва да попречи на трафикантите да рискуват живота на хората

На срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столенберг Петков не е обсъждал разполагане на още военни части на алианса в България и Румъния, каквито призиви се чуха от високопоставени генерали от НАТО.

"Това, за което говорихме, бе инфраструктура, която да даде една по-добра връзка от Александруполис през Бургас, Варна, до Констанца. Освен това и енергийна инфраструктура. Това ще допринесе както за по-добрата свързаност на региона, така и за по-добрата сигурност. За войски, които да дойдат тук, не сме дискутирали", каза новият премиер.