Интерконекторът с Гърция успешно пресече язовир "Студен кладенец" под дъното, съобщиха от компанията, която го изгражда.

Второто хоризонтално насочено сондиране по проекта IGB вече е сред първите пет най-дълги сондажи с този диаметър, изпълнени до момента в ЕС, уточняват от фирмата. Тръбата преодоля най-критичния и труден етап от строителството на газовата връзка. С обща дължина от 1 440 м и 32-инчов диаметър, изпълненото хоризонтално насочено сондиране (HDD) вече е в първите пет най-дълги сондажи с този диаметър в ЕС. Към момента най-дългият подобен сондаж е изпълнен под коритото на река Аксиос в Гърция, реализиран при изпълнението на Трансадриатическия газопровод (TAP).

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Борисов кани президента на Азербайджан у нас да разгледа газовия интерконектор

Премиерът изтъкна отличното сътрудничество между двете страни

Пресичането под "Студен кладенец" започна малко след успешното завършване на първия сондаж под коритото на река Марица (422 м). По предварителна оценка се очакваше тази сложна дейност да отнеме общо 150 дни, целият процес приключи за по-малко от 2 месеца.

Спазването на срока за изпълнение на сондажа е важно не само за навременното завършване на газопровода IGB, но и по отношение на строгите екологични ограничения, които не позволяват извършване на строителни дейности през размножителния сезон на защитените видове в региона.

Пилотният сондаж започна в първата седмица на август след необходимата подготовка на строителната площадка. Цяла седмица непрекъсната работа на техниката бе необходима за достигане на южната част на язовира, а достигането на планирания диаметър в съответствие с одобрения проект отне още 4 седмици. Окончателното изтегляне на заварените тръби през сондажа приключи след 12-часова непрекъсната операция, в която бяха ангажирани над 30 специалисти.

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор
Обновена

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

Методът на хоризонтално насоченото сондиране, макар и по-труден от техническа гледна точка, е избран за реализацията на интерконектора IGB след планиране и съгласно оценката по ОВОС. По този начин газопроводът преминава дълбоко под дъното на язовира, ограничавайки максимално въздействието върху околната среда. Използването на HDD като метод за пресичане елиминира и необходимостта от прилагане на по-скъпи алтернативи като удължаване на газопровода с десетки километри, за да се заобиколи язовира, или изпълнение чрез открит изкоп, което би оказало значително въздействие върху околната среда.

Изпълнението на пресичането е съпроводено с преодоляване на редица предизвикателства - внушителната обща дължина на участъка и диаметъра на газопровода, стръмните ъгли в точките на влизане и излизане на тръбите, разнообразния геоложки профил на региона и строгите времеви ограничения за изпълнение на дейността.

"Това постижение е още едно доказателство, че междусистемната връзка Гърция-България носи съществена промяна във всяко едно отношение - не само за регионалния енергиен пазар, но и по отношение на инженерно-техническия подход. Това беше първото успешно хоризонтално насочено сондиране по проект от такъв мащаб в България", отбелязаха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Гърция одобри строежа на газовият интерконектор с България

Разрешението представлява важен напредък по проекта

По думите им това е технически най-сложният елемент в проекта и с успешното му изпълнение рисковете в процеса по изграждане на линейната инфраструктура на газопровода са далеч по-малко.