Задължително е да имаме подписан договор през 2021 г. за придобиване на бойни машини за Сухопътни войски без да се допускат компромиси и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през следващите години за този вид въоръжени сили. Това заяви пред БГНЕС председателят на Комисията по отбрана на Народното събрание о.р. ген. Константин Попов.

Ген. Попов призна, че от поетите ангажименти се позабави този с реализацията на проекта за Сухопътните войски за бойни машини. "Това е сложен проект, може да се намери обяснение и в коронакризата. Трябва да имаме предвид, че когато става въпрос за придобиване на техника отговорността се носи, не само от едната страна. Тук има взаимоотношения с други страни, с фирми, изпълнители, подизпълнители, но на мен ми се иска да отчетем малко по-добър резултат и малко повече да напреднем в развитието на този проект", каза той.

Бившият началник на отбраната подчерта, че е важното да се каже, че проектът ще се реализира. "Това е достоянието на бюджета за догодина, който приехме, че има осигурен финансов ресурс през 2021 г. и за този проект. Аз смятам, че е задължително да имаме подписан договор през 2021 г., без да се допускат компромиси и без да е за сметка на въоръжението, което ще придобием през следващите години за Сухопътни войски", категоричен е той.

Четири фирми са подали оферти по проекта за модернизация на Сухопътни войски

Четири фирми са подали оферти по проекта за модернизация на Сухопътни войски

В армията има към момента недостиг от 5000 военни

Константин Попов припомни, че винаги е подчертавал, че проектите за инвестиционни разходи, които се подготвят са много детайлни и много тежки за изпълнение. "Един проект, който трябва да бъде гласуван в Народното събрание трябва да бъде една политическа рамка, която е осигурена финансово и да се укаже времевата рамка. Не са необходими чак такива подробности в проекта, защото така се свива възможността да бъдеш по-гъвкав при водене на преговорите, да търсиш по-добрите условия, ако възникне нещо ново да може и то да се включи", каза ген. Попов.

По думите на бившия началник на отбраната отиващата си година бе много натоварена за армията и за страната.

"С много неизвестни, с една нова, много сериозна ситуация, която има своите измерения в човешки животи, в икономиката, в семейните и обществените взаимоотношения", каза о.р. ген. Попов.

Той припомни, че в годината имаше много сериозни предизвикателства и пред управляващите, и пред опозицията и пред всеки един от нас. "Хубавото в тази ситуация е, че българската армия и въоръжените сили, останаха приоритет", каза той.

Ако се спре финансирането на армията, спира модернизацията и грижата за личния състав, което в бъдеще може да ни струва изключително скъпо и като сигурност, и като финансово измерение, и като човешки ресурси.

Кабинетът отпусна 50 млн. за модернизация на танковете ни Т-72

Кабинетът отпусна 50 млн. за модернизация на танковете ни Т-72

С други 2, 737 млн. лв. искат да ремонтират техника и казарми

Председателят на парламентарната комисия по отбрана припомни няколко ключови събития. "Сключи се така дългоочакваният, работен десетилетия договор за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб и то с производство в България. Сключи се договор за придобиване на техника на новосформираното Съвместно командване за специалните операции - такова нещо скоро не се е случвало", коментира ген. Попов.

Той припомни и за приетия проект за модернизиране на нашите танкове - за първи път се влагат пари в тях, за да може те наистина да са част от системата, която градим като страна-членка на НАТО. Целта е да се подготви една бригада, която е придадена към Силите на алианса. Модернизираха се щурмовите изтребители Су-25. Макар и с огромни забавяния, с трудности договорът за МиГ-29 работи, каза о.р. ген Попов.

Борисов, Каракачанов и Ангелов разглеждат полигон „Корен“

Борисов, Каракачанов и Ангелов разглеждат полигон „Корен“

Премиерът каза и броя патрони, определени за спецсилите

Има решение на правителството да се отпуснат финансови средства в рамките на 100 млн. за модернизацията на инфраструктурата на Граф Игнатиево, на други летища, за да може да използваме супермодерните, хубави самолети F-16, когато пристигнат", заяви Попов.

Решено е през 2021 г. отново с 10% да се увеличат възнагражденията на военнослужещите. "Ако го сметнете това кумулативно, през всичките 4 години с по 10%, то се приближава към 50%", каза той.

Бившият началник на отбраната призна, че не са постигнати всички поставени цели, но 2020 г. е била доста ползотворна. "Важното е да има желание и воля да се справяш с нещата и да градиш нещо, и да не се поддаваш на популистки призиви за временни решения, които не отговарят на дългосрочните ангажименти, които сме поели", каза той.

Що се отнася до недостига на военни от министерството отчитат, че има повече желаещи. "Започна да се запълва некомплекта, макар и не така както бихме искали. Не казвам това като оправдание, не съм адвокат на МО, но всички държави, които имат кадрова армия се сблъскват с такъв проблем. Навсякъде по света мотивацията на хората да служат в армията не е чак толкова висока", каза ген. Попов.

Хубавото при нас е, че докато през 2016-2017 г. за едно обявено място кандидатстваше един човек, а може би и не за всички места, сега имаме близо двама, за някои длъжности даже по трима кандидати, което е добър показател и добра насока за бъдеща работа", заяви ген. Попов. Той предполага, че ще трябват още доста години, за да има имаме много сериозен наплив от хора и запълване на щата на 100%.

Председателят на Комисията по отбрана отчете, че през 2020 г. депутати от нея много активно са участвали в разработването на 5 законопроекта. Провеждан е и блиц-контрол. "Всъщност, ако трябва да бъдем честни, тази година сме приели по-малко законопроекти и изменения в закони в сравнение с минала, но това съвсем не означава, че сме направили нещо лошо. Дори, според мен, много честите промени в законите не са много добър атестат, без това да бъде основният критерий, важното е какво реално постигаш", заяви той.

Попов подчерта, че депутатите в комисията се разбират много добре, независимо от политическите пристрастия, от политическата принадлежност. "Да, имаме различни позиции, но смятаме, че правим добро