И четирите фирми, поканени в конкурса за нова техника за Сухопътните войски, са подали документи. Фирмите са от Германия, Финландия, Франция и Швейцария.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че ще се види дали и четирите пакета с документи съдържат оферти.

"Доколкото имам информация, една от фирмите е направила друг вид предложение, което, според мен, не може да бъде определено като оферта. Нека комисията да си свърши работа. Минимум две оферти ще има, което е добре", каза той.

Президентът: Превъоръжаването на Сухопътни войски да е на ново технологично ниво

Президентът: Превъоръжаването на Сухопътни войски да е на ново технологично ниво

Условията за работа в Сухопътните войски са особено тежки, убеден държавният глава

За поръчката на стойност 1,5 милиарда лева бяха поканени германската ARTEC, финландската Patria, френската NEXTER, и консорциум между американската General Dynamics и швейцарска компания.

Проектът за модернизация на Сухопътни войски предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

До 20 декември работна група трябва да анализира и оцени предложенията. Но министърът на отбраната Красимир Каракачанов допусна, че не всички подадени документи са с очакваните предложения.

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

Внасят проекта за модернизация на Сухопътни войски в Министерския съвет

На полигон "Корен" се проведе учение с бойни стрелби "Ответен удар -2017"

Толкова предложения министърът очаква и по проекта за нови модулни патрулни кораби за военноморския флот. На германската Lurssen и италианската Fincantieri са изпратени уточняващи въпроси за част от параметрите. Този проект е на стойност около милиард лева.

Министърът на отбраната отчете, че за година кампанията за набиране на военни е била успешна. За първите 9 месеца на 2019 г. са приети 602-ама войника, което е почти два пъти повече в сравнение със същия период на 2018 г. Средната възраст на кандидатите, подали документи, е 25 години.

Най-голям интерес и запълване на бройки има във ВВС, следвано от СВ, каза заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев в Централния военен клуб, където бяха наградени структурите, участвали в националната информационна кампания "Бъди войник".

Закъснели сме с проекта за модернизация на сухопътни войски, смята Каракачанов

Закъснели сме с проекта за модернизация на сухопътни войски, смята Каракачанов

Да сме максимално готови и като въоръжени сили, и като служби за сигурност, иска военният министър

Министър Каракачанов припомни: "Нашият стремеж бе последните три години да увеличаваме доходите на военнослужещите, заплатите, за да може тази професия да стане приемлива, поне в очите на младите хора, като заплащане. Защото в края на краищата 806 лв. бе заплатата преди три години на един войник".

В армията има към момента недостиг от 5000 военни.