Под 3 000 военнослужещи ще бъдат съкратени от първи януари 2009. Фактически щатните места в армията ще намалеят с 8 000, тъй като 5000 от тях са незаети.

Замислените съкращения ще засегнат приблизително еднакъв брой офицери и войници, а съкратените сержанти ще се малко повече.

Генералите ще намалеят с 10, съобщи военният министър Веселин Близнаков след обсъждането в парламентарната комисия по отбрана на актуализацията на План 2015 за трансформацията и модернизацията на армията. Обсъждането ще продължи и утре.

Ще има съкращения и в администрацията на отбранителния сектор във връзка с намаление фонд Работна заплата на министерството, каза още Близнаков.

Министърът на отбраната подчерта, че правят разчети за възможностите за увеличаване на заплатите на военните от 1 януари 2009 година на базата на спестените средства чрез съкращенията.

„Желанието ни е да направим такива промени, които да оптимизират разходите, а не както преди да намаляват и числеността, и разходите за отбрана и страната все да е с най-бедната армия", коментира Близнаков.

Председателят на комисията по отбрана Ангел Найденов каза, че в дискусията е достигал до два основни извода: че има дисбаланс между задължения и отговорности на българската армия, между ресурса на бюджета и числеността на армията.

Очертава се тенденция на дефицит на способности, което застрашава изпълнението на поетите ангажименти, посочи Найденов.

Началникът на генералния щаб на армията Златан Стойков категорично заяви, че предлаганите в актуализирания План 2015 съкращения в армията и личния състав ще допринесат за оптималната работа на българската армия.