ГЕРБ е партия на ситуационния консерватизъм. Така депутатът Тома Биков обясни честата смяна, дори и в рамките на един ден, на позициите на лидера си Бойко Борисов. Биков обясни, че решенията взимаме според ситуацията, а не според своите желания и своите мечти. А пък ако е прекалено динамично времето и по няколко пъти.

"Аз не мисля, че това е отрицателно качество. Мисля, че това е едно от нещата, което ни спаси в последните две години", обясни депутатът в студиото на БНТ.

Остава намерението в ГЕРБ обаче да бъде подписано някакъв тип споразумение между тях и ПП/ДБ. На този етап са възприели израза на Росен Желязков "кооперация", каза с известна ирония по отношение на бягството на втората по големина парламентарна група от формулировката "коалиция". Явно колегите са стигнали до извода, че им трябва ясна формулировка, която да стои зад сформираното мнозинство, продължи с иронията депутатът, като и посочи, че едно от нещата, заради които е паднало правителството на Кирил Петков е именно липсата на ясен механизъм, по който да се взимат решения.

Божидар Божанов: Няма доверие за коалиция, затова ПП/ДБ търсят други формули

Божидар Божанов: Няма доверие за коалиция, затова ПП/ДБ търсят други формули

Предложеното то ГЕРБ коалиционно споразумение не би дало гаранции за алтернативни мнозинства.

Тома Биков обаче не посочи формата "коалиция" или "коалиционно споразумение", но заяви, че мнението в ГЕРБ е, че трябва да е скучно и да се кара по норма и стандарт в политиката.

Всички компромиси спрямо ПП и ДБ правим в името на това България да започне да излиза от политическата криза. Ако ние "разтуриме седенката" за 3-4 месеца, това би било глупаво, а и няма да изпълни целите, поясни Биков.

Запитан има ли споразумение за назначенията в регулаторите, Тома Биков заяви, че наистина се търсят специалистите и експертите, но и заяви, че на това не трябва да се поставя толкова голям акцент. В последните години регулаторите били издигнати в култ, но и този момент ще премине. Реално няма да доведе, според Биков, до някакъв сериозен обрат. "И съдебна реформа ще направим, и конституционна реформа ще направим, и това няма да бъде достатъчно", явно остава скептичен депутатът от ГЕРБ.

Въпреки това според него острата политическа криза в България вече е преминала, а Българската държава устоя и не успя да се срути. Което води Тома Биков до извода, че макар и с проблеми, политическата система и демокрацията у нас работят.

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

Борисов за бащите на успеха и какво имат ПП още да учат

ГЕРБ се надяват ПП да се научат на некоалиционна култура