Не мисля, че сме близо до разпад, каза в сутрешния блок на БНТ Божидар Божанов от ПП/ДБ в коментар за напрежението в коалицията с ГЕРБ/СДС от последните дни. Според него от ПП/ДБ правят усилия да стабилизират управлението, за да може то да има полезно действие. Декларацията в петък е била в тази посока.

По думите му, коалиционното споразумение е инструмент, когато има типична коалиция, но не би дало гаранции за алтернативни мнозинства.

Според него сегашната конфигурация е необичайна, и няма наръчник за това как трябва да работи. "То не е коалиция, въпреки че има външните белези на такава. Имаме управление, излъчено от някакво парламентарно мнозинство", изтъкна той, и добави, че липсва нивото на доверие, което предполага една коалиция.

"В такава сложна политическа ситуация сме, че търсим всякакви заобиколни, алтернативни формули за управленски решения и предложението от 7 точки някой може да каже, че това е коалиция, но вътрешно, по същество не е", добави още той.

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

От партията настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми

Една от точките е именно за назначението на шефовете на службите. Докато в една нормална политическа ситуация те следва да се назначават от президента, с предложението на министерския съвет, за да има разделение на властите, то в момента "президентът си е самоназначил без външен контрол" шефове на служби.

За регулаторите също има ясна точка в декларацията, че те ще бъдат излъчвани с предварително гласуване, а после в комисии ГЕРБ с ДПС и "Възраждане" да прокарват процедурни правила.

В отговор на обвинения от страна на ГЕРБ, че вчера в срещите са участвали хора които не са били в качество на народни представители, Божанов обясни, че ролята на Лена Бориславова е експертна и тя координира действията на ПП. "Тези срещи са по програмата и там е очаквано да има експерти. Това излишно се превръща в драма", каза той.

На тема предстоящите местни избори Божанов коментира, че "не са по-важни от това държавата да има смислено реформаторско редовно управление".

Управлението има цели и ако тези цели не се постигат, ние сме готови да не управляваме, потвърди Божанов думите на премиера Денков.

Николай Денков: Проблемът е в Народното събрание

Николай Денков: Проблемът е в Народното събрание

ГЕРБ преувеличавали, че нямат заместник-министри в кабинета