Депутатите пред дилема -кога да са президентските избори. Левицата иска на 23 октомври. ГЕРБ предлага 6 ноември. Червените обаче не харесват тази дата. Била близо до разглеждането на бюджета и ако имало кампания акцентът щял да се измести.

За лидера на ВМРО Красимир Каракачанов датата е без значение. Има сантимент към 23 октомври, тъй като тогава е рождения ден на партията. ВМРО става на 124 години, похвали се той. По думите му преди самия вот имало доста техническа работа като събиране на подписи, регистриране на кандидатите.

Ако политиците се спрат на 23 октомври целият този процес трябвало да започне в средата на август. Дата 6 ноември означава старт на техническата подготовка в началото на септември. Това са дребни парламентарни заяждания, убеден е патриотът.

На 6 ноември избираме президент

На 6 ноември избираме президент

Датите са заковани в мнозинството

Тъмносиният лидер Радан Кънев съзира в отлагането на датата на вота това, че герберите нямали кандидат. Имали нужда от повече време, за да си решат този проблем.

Кънев не смята, че трябва да се отлага дата на вота. Лидерът на ДСБ е съгласен с аргумента на левицата, че изборите може да съвпаднат със споровете по бюджета за следващата година.

По-късно лидерът на червените Корнелия Нинова обясни, че социалистите са внесли предложение президентският вот да е на 23 октомври.

Аргументът им бил до края на октомври да приключи изборният процес, за да може следващите месеци да са свободни за бюджет 2017. Не трябвало избори през ноември да заглушат дебатите.

Нинова смята, че герберите не искали да си прекъснат почивката през август. Не сме се преработили, ще поработим през август, смята червената депутатка.

Дискусиите за макрорамката за следващата година били по-важни.