В своя Декларация разпространена до медиите ГЕРБ оценява като неразбираема и неприемлива позицията на определени парламентарно представени партии, които се обявяват за закриване на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

"В подкрепа и защита на демократичните права и свободи на българските граждани", ПГ на ГЕРБ предлага отмяна на приетото Решение за приемане на процедурните правила за избор на нов състав на Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Журналисти и политолози искат независим човек за Комисията по досиетата

Журналисти и политолози искат независим човек за Комисията по досиетата

Възраженията срещу кандидатурата на Антон Тодоров показват, че има голям проблем, смята Екатерина Бончева

Да се проведе широк обществен дебат с активното участие на парламентарно представените партии, неправителствени организации, граждани и обществени организации. Темата за осветляването на цялата истина за комунистическия режим не трябва да бъде политизирана и манипулирана.

Бъдещата законодателна дейност и новият състав на Комисията, трябва да бъдат внимателно обмислени и обсъдени. ГЕРБ призовава да се приеме провеждането на този диалог не само като технология на смяна на един състав на Комисията с друг, а като "дълг към обществото, към предишните и към бъдещите поколения с произтичащите от това отговорности".

"Категорично се противопоставяме на стремежа за потулване на истината за репресивните действия на тайните служби по време на комунистическия режим и продължаваме да вярваме, че задължение на Комисията е да гарантира правото на българските граждани да научат цялата истина за този период", коментират ГЕРБ.

ГЕРБ застава срещу идеята за затваряне на досиетата, което според тях ще доведе до ограничаване на демокрацията и до отнемане на правото и свободата на хората да имат достъп до информация.

БСП отново закрива със закон комисията за досиетата

БСП отново закрива със закон комисията за досиетата

С 3-те млн. лв. за комисията да се купят цветни учебници за всички ученици

Крайно неприемлива е за ГЕРБ философията, че бившите сътрудници на Държавна сигурност (ДС) трябва да бъдат героизирани. "А именно това се цели с унижощаването на Комисията и превръщането ѝ в Институт за национална памет - срещу създаването на какъвто, между впрочем, партиите, които сега го искат, имаха сериозни упреци преди години", коментират те.

"Българските граждани помнят престъпленията на комунистическия репресивен режим. Но те имат правото и да знаят кои са агентите на ДС и какво са вършили те. Затова ние, народните представители от всички партии, сме длъжни да подходим отговорно и да намерим най-правилното решение, с което да защитим националния интерес" допълват в своята декларация ГЕРБ.

"Нека вземем добър пример от останалите страни, които са били управлявани от тоталитарен режим - всяка от тях проведе лустрация и въведе законодателни мерки, целящи да забранят бивши служители на ДС да имат достъп до държавното управление. В Германия комисията, разследваща досиетата, съществува от 1989 година. Там удължиха съществуването й до 2019 година, а в България искаме да я закрием едва 10 години след създаването ѝ", допълват от ГЕРБ.

Пет партии срещу законопроекта за досиетата

Пет партии срещу законопроекта за досиетата

БСП и ГЕРБ искали да ликвидират Комисията по досиетата

Комисията трябва да продължи дейността, смятат те и ГЕРБ е против предложението за закриване на Комисията, защото нейното съществуване и ефективно функциониране, според тях, са ангажименти, които са поели пред българското общество, Съюза на репресираните, пред жертвите на комунизма и техните наследници.