Щетите от Асен Василев в енергетиката трудно могат да се компенсират. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънредна пресконференция на партията, съобщава БГНЕС.

По негови думи Василев е разменил въглищните централи за батериите и е внедрил навсякъде Gemcorp.

Ако искаме да не загубим въглищните централи, служебното правителство трябва незабавно да отвори Плана за възстановяване, настоя Борисов.

От своя страна бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова посочи, че само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн, като нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тях нито е искано становище.

ГЕРБ настояват служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажимента за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен.

Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в парламента по темата. В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 г. в Плана за възстановяване и устойчивост.

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Депутатите се захванаха с доклада на временната комисия Gemcorp

Единственият, който се яви за изслушване, беше бившият енергиен министър Александър Николов

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев; че в министерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ подчертаха, че отговорът на енергийния министър потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите".

По техни думи националният интерес е предаден заради корупционни схеми.

"Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента", изтъкнаха от партията.

Според тях Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни, тъй като единият е договорил ангажимента, а другият го е парафирал.

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Никой от кабинета "Петков" не бил довел Gemcorp

Нито Gemcorp, нито IP3 имат претенции към държавата, включително и финансови

"Национално предателство, което ще струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година. Свиване на износа и на БВП с толкова. 4 % спад на БВП, съизмерим с ефекта на COVID кризата; Превръщането на България от нетен износител в нетен вносител на енергия. Недостиг на енергия в пиковите периоди", изредиха от ГЕРБ.

Други последствия са и загуба на над 20 000 работни места (пряко и косвено) и социално-икономически катаклизъм за четири района, както и 1,9 млрд. лева, изхарчени за батерии вместо за далеч по-ефективни алтернативи. Още толкова средства след 6-7 години за рециклирането им, както и загуба на минимум 1 млрд. лева от забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост заради прокарването на "лобисткия проект" за батериите.

"Това са корупционни схеми с Gemcorp и ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", поясни Борисов.

По негови думи за времето, докато Асен Василев е отговарял за енергетиката, освен че са внедрили Gemcorp навсякъде, са нанесли и щети, които сега няма как да бъдат компенсирани, освен чрез бързо решение на парламента и задължаване на служебното правителство бързо да отвори Плана за възстановяване. Това е единственото решение, всичко останало ще е непоправимо, предупреди Борисов.

Той заръча за утре да бъде изготвена таблица колко милиарда лева са излезли от джоба на българина заради горивата по времето на правителството на "Промяната".

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце

Все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции от третата компания - IP3