В неделя да се проведат дебатите по вота на недоверие срещу кабинета "Петков", като в понеделник се пристъпи към гласуването му.

ГЕРб поискаха свикването на извънредно заседание,като тяхното искане беше подкрепено и от ДПС. Водещият заседанието Кристиян Вигенин обясни на Десислава Атанасова, че нямало как да приеме основанието й за това искане. Мустафа Карадайъ дори се закани да му поиска оставката. Вигенин отговори, че това, че днес се е формирало ново мнозинство, не означава, че това мнозинство трябва да превърне парламента с конвент. От местата си в пленарна зала се скараха Йордан Цонев и Георги Свиленски. Квесторите се намесиха. Заместник-председателят Кристиян Вигенин успя да възстанови реда в залата, предаде наш репортер.

Атанасова говори пред медиите след провелия се няколко часа след отстраняването на доскорошния парламентарен шеф Никола Минчев председателски съвет, събрал лидерите на парламентарните групи в кабинета на временно изпълняващия длъжността Мирослав Иванов.

"Настояваме вотът на недоверие да се обсъди по най-бързия начин и съответно да се пристъпи към гласуване съгласно сроковете, предвидени от Конституцията. Поставят от управляващата тройна коалиция условия - не можели в неделя, не можели в понеделник, не можели във вторник. В неделя тази седмица искаме да има дебат и гласуването да е в понеделник", каза Атанасова.

125 депутатски гласа отстраниха Никола Минчев

125 депутатски гласа отстраниха Никола Минчев

113 депутати гласуваха против решението

Освен това - партиите в парламента не постигнаха съгласие относно това, кога ще бъде гласуването за нов председател на Народното събрание.

"Няма съгласие между парламентарните групи кога да се проведе избор на председател, единствено има съгласие, че следва да се проведе по процедурни правила. Аз съм изготвила такива процедурни правила, ще ги внеса в деловодството", внесе яснота по темата Атанасова.

Още утре можело да се пристъпи към избор на нов председател, но всичко зависило от това, кога ще бъдат приети процедурните правила.

Лена Бориславова: Превратът в пленарна зала е спрямо вота на българина

Лена Бориславова: Превратът в пленарна зала е спрямо вота на българина

В бъдещето можем да очакваме всичко от миналото