Политическа партия ГЕРБ няма да подкрепят втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

Това се заявява в позиция, разпратена до медиите от пресцентъра на ПП ГЕРБ днес по обяд, като тази позиция се обявява като "реакция на медийни запитвания".

От ГЕРБ заявява, че в 50-то Народно събрание няма "необходимата база" за съставяне на стабилно правителство заради различията и противопоставянето.

От ГЕРБ посочват и че след изборите са предложили "формула за съвместно управление и споделена отговорност", като описват предложението си за първия мандат с премиер Росен Желязков като "правителство с ясна програма и управленски цели". Констатират и че то не е получило подкрепа.

Също така предложение за втория, третия, четвъртия мандат, без разговори с първата политическа сила, която е спечелила изборите, е политически инат.

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

Областните председатели на Движението се събират

Според ГЕРБ всички заявки и призиви за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят всъщност решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси

"Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", завършва позицията на ПП ГЕРБ.

Изявлението на ГЕРБ идва в момент, когато президентът Румен Радев трябва да връчи тези дни втория мандат за съставяне на правителство от 50-то Народно събрание, който според изборните резултати от проведените на 9 юни предсрочни избори трябва да отиде във втората политическа сила - Движението за права и свободи. В момента обаче в Движението се развихря буря и вече пети или шести ден се очаква реакцията на почетния председател Ахмед Доган, чиято позиция се разминава явно от тази да единия председател Делян Пеевски. Не е ясно обаче дали ДПС ще задържи втория мандат, тъй като Делян Пеевски направи две противоречиви изказвания - веднъж, че ще върне мандата веднага, втори път, че ще се направи опит да се състави правителство. Другият председател Джевдет Чакъров обаче заяви последно, че мандатът ще бъде взет.

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

ДПС в очакване на последната дума на Доган мисли и за втория мандат

Областните председатели на Движението се събират

За момента не се знае и кога държавният глава смята да връчи втория мандат, но изказването му бе по-скоро за съобразяване на сроковете така, че следващите предсрочни избори да се проведат след 15 септември

Заявка да вземат третия мандат са дали почти всички останали политически партии в 50-то Народно събрание - още от началото "Има такъв народ" и "Възраждане", а в последните дни и от "Демократична България", но обща позиция с "Продължаваме промяната" все още няма